сряда, 21 Март 2018 04:49 ч.

През зимата пийте толкова вода, колкото и през лятото

Нуждата от течности при всеки човек е индивидуална
16.02.2017   |   18:40
Прочетена: 5975   |
Коментари: 4
През зимата пийте толкова вода, колкото и през лятото

Добринка ДИМОВА


 

Гл. ас. д-р Димитър Николов е завършил ВМИ „Иван Петрович Павлов” в Пловдив. През 1996 г. придобива специалност Вътрешни болести, а през 2000 г. - Нефрология. От 2011 г. е  началник на Отделението по нефрология в УМБАЛ „Свети Георги”


Д-р Николов, до какви проблеми може да доведе недостатъчната консумация на вода?  

- Бъбрекът е основен орган, който участва в регулирането на водно-електролитното равновесие в организма. Може да работи и на Северния полюс, и в Сахара. Целта му е да държи едно равновесие в организма, независимо от това дали човек е изпил 500 мл вода или пет литра.

Когато не пием вода или сме в много топло помещение, за да запази това равновесие на вода и електролити, бъбрекът трябва да произведе много по-концентрирана урина. Което го поставя при по-тежки условия. Самата по-концентрирана урина вече е предпоставка да се появят патологични отклонения. Нефролитиазата, която е много често срещана в България, се провокира от силно концентрирана урина.

При хората, приемащи по-малко вода, рискът да се образува камък е голям. Защото концентрираната урина, богата на калций, фосфор и други крайни продукти от обмяната, е в един пренаситен разтвор. Чисто физиологично тези кристалчета слепват, след това геометрично нарастват и се образува камък.

Който впоследствие предизвиква кризи, инфекции, различни усложнения. Най-добрата профилактика на бъбречнокаменната болест е приемане на течности, за да имаме по-разредена урина, съответно по-често уриниране.

Бъбреците физиологично концентрират урината повече вечер. Идеята е човек да си легне, да не ходи до тоалетна, да спи 7-8 часа. Тоест камъните се образуват по-лесно през нощта. Което означава, че водата, която пием, трябва да бъде разпределена в денонощието.

Това означава ли, че е добре да пием вода и през нощта?

- Да. Водата трябва да се пие равномерно през денонощието. Включително на вечерята на масата трябва да има една кана вода, чай, айрян, компот. Непосредствено преди лягане трябва да се изпие още една чаша вода. Така ще станем през нощта до тоалетната и това е много прост метод за профилактика на нефролитиазата.

Има ли значение каква вода консумираме?

- Различните видове минерална вода имат значение в зависимост от химичния състав на камъка. Например, ако е уратен камък - по-мек, по-лесно ронлив, трябва да се пие алкална вода. Но при всички случаи трябва да разреждаме урината.

През зимата, когато ни е студено и не ни се пие вода, можем да я заменим с билков чай. На студа човек също губи голямо количество течности заради обмяната. Което означава, че и зимата трябва да приемаме толкова течности, колкото и през лятото.

Какво е необходимото дневно количество?

- Каквото и число да кажа, може и да сбъркам. Един 40-килограмов човек трябва да изпие едно количество, един 120-килограмов - друго. Но поне 25 мл на килограм тегло за 24 часа. При хипертониците обаче проблемът е по-сложен.

Защото обемното натоварване на хора, които имат придружаващи болести, е опасно. Когато пациент вади камък, му препоръчваме да направи воден удар - да изпие голямо количество вода за кратко време. Но ако човекът е хипертоник, пие лекарства за кръвното, този воден удар може да предизвика хипертонична криза. Тоест хората, които имат придружаващи заболявания, трябва да съобразят водния прием с тях.

Сърдечноболните трябва да разпределят водата на малки порции, на често, така че да не направят обемно натоварване на кръвта, оттам натоварване на сърцето и провокация на друга болест. Ние имаме болни на хемодиализа, при които водният прием е много сложен. Защото те нямат диуреза. Непрекъснато изпитват чувство на жажда. Голяма част от тях не уринират.

Апаратът замества бъбрека. Те ходят на хемодиализа през ден. В периода между двете хемодиализи не трябва да прекаляват с водата, защото тя няма как да се изхвърли. Започва да натоварва сърцето, белия дроб, човек усеща задух. Така че не всички бъбречноболни трябва да пият голямо количество вода. На въпроса колко вода да пием, аз винаги отговарям - достатъчно.

Според шаблона един здрав човек трябва да пие 2-2.5 литра на ден. Но ако го съобразим с неговото тегло, пол, физическата му натовареност, нещата стават строго индивидуално. Например един леяр сигурно трябва да изпие 4 литра вода на ден. Човек, който работи на студено, също трябва да изпие повече течности. 

Може ли прекомерното количество вода да навреди?

- На здрав човек - не. Ако има нормална бъбречна функция, няма сърдечно или белодробно заболяване и приеме прекомерно количество течност, ще отдели повече урина. Това не е проблем. Но хората трябва да знаят, че бъбрекът не е канал.

Масово чувам: отиди в Нефрологията да ти промият бъбреците. Ако бъбрекът има хронична болест, която е довела до някаква бъбречна недостатъчност - 1-ва, 2-ра степен, и е контролирана, дори да изпием една туба вода, няма да стане по-малко.

Просто силата на бъбрека е толкова. И той, грубо казано, не може да бъде измит. Даже в тези случаи трябва да съобразим приема на вода така, че да не го натоварваме. Говорим за специфични случаи, когато имаме определено бъбречно заболяване. Иначе здравият бъбрек няма проблем, дори да сме изпили 5 литра вода днес.  

Вредно ли е да пием студена вода?

- Да, за гърлото. Тогава можем да си направим ангина или гастрит. Водата, достигайки до бъбрека, вече не е студена. Дали е газирана, топла или студена - за бъбреците няма значение. Само химичният състав е от значение за тях.

Забелязвате ли увеличение на пациентите във вашето отделение през зимата?

- Определено. Студеното провокира инфекциозните заболявания. Има повече простуди, имунитетът спада и това е предпоставка да се активират уроинфекциите. При всяка смяна на сезоните има пик в бъбречните заболявания. Тази година, тъй като зимата е по-студена, има повече болни. И то с тежки уроинфекции.

Как да се предпазим?

- Да се приемат повече топли напитки и витамини. Краката да са топли, кръстът - завит. Младите момичета са много леко облечени, масово са с голи кръстове, къси ръкави. Често давам пример на студентите, че старите българи са ходели с пояси. И са били здрави. Бъбреците обичат топло. /Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4440
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...