сряда, 19 Февруари 2020 00:15 ч.

Преобразяват „Иван Вазов“ по подобие на "Капана"

Махат синята зона, автомобилите ще се движат в две ленти, по 3,5 метра всяка
16.01.2018   |   07:28
Прочетена: 1786   |
Коментари: 0
Преобразяват „Иван Вазов“ по подобие на "Капана"

Нов общински проект ще преобрази коренно една от най-красивите пловдивски улици - „Иван Вазов“. Това заяви кметът на града Иван Тотев, като изрази готовността на администрацията да започне работа възможно най-скоро.

„Настилката на улицата и цялостният облик ще бъде подобен на този в квартал "Капана". Предвиждаме паваж от края на имотните граници на едно ниво с маркирани бордюри. Ще изградим и модерно отводняване, също подобно на това в "Капана", но с малко по-широки отводнители. Така водата от улуците ще се влива директно в канализацията и няма да се лее по улицата“, поясни Тотев.

В момента от страната на Библиотеката има 6-метров тротоар, който ще се запази, но ще бъде паважен, с понижено ниво. В края на тротоара ще има ограничители, чийто вид ще бъде съгласуван с НИНКН. След това проектът предвижда две платна за двупосочно движение на автомобили, с обща ширина от седем метра (по 3,5 метра на платно), без възможност за паркиране в по-голямата част на улицата. Следва 15-метрова зона, която ще бъде изцяло пешеходна: „Така ще се създаде едно усещане за площадно пространство в зоната от Централна гара до площад „Централен“, като паркингът накрая на улицата се премахва“, поясни Тотев.  

Места за престой на автомобили ще има на определени зони по улицата. Те ще имат за цел основно да обслужват МБАЛ „Свети Мина“, където се предвижда косо паркиране. Ще има зона за престой и около кръстовището с ул. „Авксентий Велешки“, както и около Музикалното училище.

Старите бетонни кашпи ще бъдат премахнати от вековните чинари по улицата. Те ще бъдат заменени с други, на които ще бъдат монтирани дървени пейки.  

Проектът предвижда и подмяна на всички улични стълбове. От местната администрация ще предложат тъмнокафяви или масленозелени, но изборът е в ръцете на НИНКН. Стълбовете ще бъдат масивни, от чугун. Между тях ще има възможност за опъване на стоманени въжета за коледни украси или осветителни елементи. Те ще бъдат високи около 10 метра, с изнесено осветление за пешеходци в ниската част на стълба.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...