петък, 19 Януари 2018 15:20 ч.

Признаха Матьо Иванов за Боса на магданоза

Гозби и салати в най-елитните ресторанти ухаят на зеления афродизиак от двора на стопанина от Плодовитово
14.11.2017   |   17:10
Прочетена: 1141   |
Коментари: 0
Признаха Матьо Иванов за Боса на магданоза

В село Плодовитово сочат Матьо Иванов като един от най-големите производители на магданоз в региона. Дори заслужено си е спечелил името Магданозеният бос. Вече 17 години фермерът отглежда този афродизиак, който е най-предпочитаната зелена подправка от българите. Днес стопанството на Матьо се простира на 9 декара открита и закрита площ. На нея залага магданоз, копър, кервиз, девисил, джоджен, а от миналата година и мащерка. За последната билка и подправка има поръчки от сега за следващата година, затова е решил да увеличи площите.

Преди години сеел праз, но бързо разбрал, че не е сред най-рентабилните култури, и веднага се аргументира: отглеждаш го девет месеца и като извадиш разходите от приходите, за производителя почти нищо не остава. Докато магданозът се реже 6 пъти, а печалбата е гарантирана. Стигал съм до 100 хил. броя глави праз и всеки може да го потвърди в селото. Когато дойде време за борсата, търговците обаче започват да се подиграват с цената, разсъждава фермерът.

Дългогодишната му практика е доказала, че приходите от магданоза, кервиза и копъра са повече в сравнение на тези от праза и зелето, а и разходите за торове и препарати са значително по-малко.

Реализацията на продукцията е основен проблем за повечето производители, а при такъв не съществува. От години работи само с едни и същи търговци, с които е изградил лоялни контакти. Доверието между производител и търговец е в основата на успеха, твърди Матьо Иванов. Продукцията от неговото стопанство пътува предимно за черноморските градове Варна, Бургас и големите курорти.

Той е единственият производител и на къдрав магданоз в района, с което се гордее. Отглежда го на площ от един декар, полага повече грижи за израстването му, но и цената е по-висока от традиционния листен магданоз. Предпочитали го най-скъпите ресторанти и хотели по курортите. Често от Плодовитово и съседните села Градина, Крушево и Мирово идвали за съвети при него, защото стопанството му е като опитно поле за пример - с капково напояване и прави лехи. Наследил е любовта към земеделието от майка си Пенка и баща си Тенчо, които са най-големите му съветници и помощници.

В стопанството на Матьо работи цялото му семейство. При пикови моменти с много поръчки осигурява работа и на други хора от селото. Казва, че това лято дори не са успели да отидат на почивка със съпругата си Райна и седемгодишния син Тенко. Освен към зелените подправки Матьо Иванов има слабост и към животните. Затова в двора си отглежда 20 прасета за угояване, 2 телета и стотина бройлера. В месарски магазини не е стъпвал от години. Фризерите им са пълни със собствено производство и са сигурни какво слагат на трапезата си.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
387
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...