вторник, 20 Февруари 2018 05:36 ч.

Принц Чарлз върти биоферма върху 360 хектара

Кралската Duchy Home Farm снабдява с месо, плодове и зеленчуци училища, магазини и ресторанти
14.03.2017   |   16:42
Прочетена: 824   |
Коментари: 1
Принц Чарлз върти биоферма върху 360 хектара

Принцът на Уелс - Чарлз, е страстен привърженик на биологичното земеделие. Той притежава органична ферма с биомагазин в резиденцията си Хайгроув, графство Глостършир, в който продава биопродукти, отгледани в стопанството, пише http://agronovinite.com/. Интересът на принц Чарлз към биологичното земеделие датира от преди повече от 30 години.

Тогава „за първи път осъзнах, че трябва да се акцентира върху здравословната храна, произведена по устойчив начин“, казва принц Чарлз на конференция за бъдещето на храните. През 1980 г. той решава да се заеме сериозно с фермерство и превръща кралската ферма Duchy Home Farm в изцяло органична биосистема, за да покаже екологичните и търговските предимства от това.

Стопанството заема 360 хектара. Първоначално заради стремежа си да избягва съвременните земеделски техники принц Чарлз е критикуван за своите методи от много британски фермери. Впоследствие значителен брой стопанства преминават към биологично земеделие и често посещават Duchy Home Farm, за да черпят опит.

 Днес фермата на принца на Уелс произвежда около 200 вида месо от биологично отгледани прасета и птици, мляко и млечни продукти, пресни яйца, плодове и зеленчуци, ечемик и жито. Продуктите се продават пакетирани на територията на Обединеното кралство. Фермата снабдява с моркови и картофи ресторанти, супермаркети, както и местните училища. Тя се управлява от мениджъра Дейвид Уилсън, който има и помощен персонал.

В продължение на 13 години фермата на принца работи по схема за доставка на кутии със зеленчуци по домовете в Тетбъри. Днес Duchy Home Farm използва и методите на биодинамичното земеделие. Те включват засаждане на семена според лунния цикъл, използват се хомеопатични отвари за пръскане на листата на растенията.

През 2011 г. покривът на фермата е оборудван с над 400 слънчеви панела върху площ от около 691 квадратни метра. Капацитетът им е да генерират 86 000 киловатчаса годишно.


Забрана за филма "Селянинът и неговият принц"

Филм за биофермата на британския престолонаследник принц Чарлз бе спрян през 2015 г. в родината му. 80-минутната документална лента се прожектира в кина в Германия, Австрия и Швейцария, но е забранена във Великобритания. Филмът със заглавие "Селянинът и неговият принц" разказва за идеята на Чарлз да изгради устойчиво и екологично земеделие във ферма, която същевременно е и печеливша. 

Лентата е снимана в продължение на пет години, през всички сезони и показва принца на Уелс  в ролята му на обикновен фермер. Той смята, че единственият начин да убеди земеделците в Англия в правотата си, е да им покаже нагледно как действа едно биостопанство. Затова всяка година хиляди фермери от цялата страна посещават фермата и се запознават на място с методите му. 

Кралската пресслужба в Лондон обаче е забранила излъчването както във Великобритания, така и във всички страни от Британската общност. Режисьорът смята, че това се дължи на острите критики, които принцът отправя към конвенционалното производство на хранителни продукти.

Принц Чарлз върти биоферма върху 360 хектара
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...