петък, 24 Януари 2020 13:22 ч.

Притеснени родители: Истанбулската конвенция няма да спре насилието

17.01.2018   |   14:01
Прочетена: 1410   |
Коментари: 0
Притеснени родители: Истанбулската конвенция няма да спре насилието

Отворено писмо до народните представители от област Пловдив

Уважаеми дами и господа народни представители,

Обръщаме се към вас като народни представители от област Пловдив във връзка с избора, който предстои да направите при предстоящото гласуване в Народното събрание на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция. Тя въвежда за първи път определение за пол (чл. 3 в) и полова идентичност, независими от биологичния пол на лицето, установен от международното право. Истанбулската конвенция съдържа разпоредби, криещи сериозни рискове и неблагоприятни последствия за правата на жените, родителите и децата, брака и семейството, свободата на вероизповедание, националните политики по отношение на тези въпроси, както и за вътрешния ред и сигурност и политиките за бежанците. Последствията в спорта са не по-малко шокиращи!

Член 78 не дава право на нито една страна да предяви резерви по отношение на въвеждането на социалния пол. Придружителни декларации няма да ни защитят. Зад загрижеността за защита на жената и семейството от насилие се прикрива целта за международна легализация на идеята за признаване на хора с нетрадиционна сексуална ориентация като субекти в семейното право. Зад благородната кауза се прикрива неблагородна цел, с далеч отиващи последици.

Тази конвенция не е част от правото на ЕС и нейното ратифициране не е юридически задължително за България. Швеция е пример за либерална държава. В шведския език дори е въведен термин за неутрално полово обръщение “hen” (то), от 2011 г. се отглеждат деца с неутрален пол, свободни от стереотипи, но сексуалното насилие там достига своя пик през 2016 г. - 20 284 сексуални престъпления, от които 6715 изнасилвания.

Дори и да ратифицираме Конвенцията, в дългосрочен аспект насилието в България няма да намалее, но със сигурност децата и семействата на България ще бъдат застрашени. Днес насилието срещу жени и домашното насилие представляват престъпление във всички държави-членки на Европейския съюз. Редица страни не са я ратифицирали поради опасения, свързани с потенциалното бъдещо правно тълкувание на текстовете в нея. Ако обществото загуби способността си да прави разлика между жена и мъж, борбата с насилието срещу жените остава само като формален ангажимент. Това в дългосрочен план не би могло да помогне на жените, които са жертви на насилие. Във връзка с гореизложеното като граждани, част от българския електорат апелираме към вас да гласувате против ратифицирането на Истанбулската конвенция и да предприемете действия за засилване на действащото у нас законодателство с положителните мерки за защита на жените от насилие, заложени в нея.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...