сряда, 21 Февруари 2018 07:36 ч.

При Гергов, моля. Мястото на срещата да не се променя

21.04.2017   |   16:44
Прочетена: 5564   |
Коментари: 0
При Гергов, моля. Мястото на срещата да не се променя

Руси ЧЕРНЕВ

От години се говори, че над социалиста капиталист Георги Гергов има разпънат прокурорски чадър. С него или без него, бизнесменът успя да измъкне от държавата Пловдивския панаир с още 22 апетитни общински имота в града, някогашния символ на София – ЦУМ, и един от любимите курорти на старата партийна аристокрация – Слънчев ден край Варна. За да направи голям шлем в приватизацията, членът на Висшия партиен съвет на БСП взе и „Пътища“ АД /които по-късно продаде на Методи Бачев от „Агромах“ – онзи, който се смрази с Бойко Борисов заради няколко лоши думи по време на приятелски запой/. Всички приватизационни сделки на Гергов са многократно проверявани от прокуратурата и завършиха познайте как – с прекратяване поради липса на данни за нередности.

Според финансовите резултати на отделните дружества, контролирани от Георги Гергов и фамилията му, нито едно не е на значителна печалба. Но пък повечето от тях са богати на кредити. Въпреки това семейството поддържа забележителен стандарт по отношение на коли, имоти и други житейски харчове. Но това е друг въпрос и по него може да се произнесе единствено Комисията за придобиване на имущество от незаконни дейности /не си позволяваме да ги наречем престъпни/. Обикновеният човек обаче би си задал въпроса, защо му са на Гергов толкова много и разнообразни бизнеси. И как му стига времето да мисли за всички тях? За панаира е ясно – да имаш най-голямото изложение на Балканите е имидж, а освен това е придобито почти без пари. Пътно-строителна фирма също не е излишна. С нея можеш да участваш в разпределението на благините от държавната софра, раздавани под формата на обществени поръчки. Курортът с частен плаж и гора също е голямо богатство. Винаги съм си мислил обаче, защо му е на Георги Гергов софийският ЦУМ. Там етажите отдавна са празни, а величествената сграда стои като паметник на глупостта в идеалния център на столицата. Преди време имаше идея Гергов да я размени срещу някой апетитен държавен имот, а в ЦУМ да се настани част от сбирката на Историческия музей. И това обаче не стана. Завчера се разбра, че от сградата все пак има някаква полза. Там, в личния кабинет на Гергов, са си дали среща главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров и маститият бизнесмен и издател Сашо Дончев. За какво са си говорили гостите, все още не е ясно. И двамата обаче твърдят, че другият е опитал да го шантажира. Дончев настоявал Цацаров да прекрати някакво разследване. Главният прокурор отрече и отсече, че всъщност срещу него е опитан натиск. Какво точно са обсъждали собственикът на „Овергаз“ и Сотир Цацаров освен тях двамата знае единствено Гергов, който присъствал на цялата среща. И бръмбарите в кабинета му. Защото едва ли Цацаров или Дончев се съмняват, че разговорът им е записан. В това всъщност е смисълът да имаш луксозен личен кабинет на крачки от „Дондуков“ 1 и 2. В случая няма голямо значение за какво са си говорили Цацаров и Дончев и кой кого за какво е натискал. Проблемът е в домакина.

При Гергов, моля. При такъв кабинет и и с толкова бръмбари /по стените и в главите/ мястото на срещата да не се променя.

Между другото, Георги Гергов е доста активен напоследък като гост и домакин. Преди две седмици той се появи изненадващо в община Пловдив. Заедно с кмета на Пловдив Иван Тотев и бъдещия министър на културата Вежди Рашидов триото оповести прекрасна новина – Гергов великодушно предлага да учреди право на строеж за изграждане на Дом на операта на терен, собственост на панаира. Два дни по-късно пък 31 общински съветници от местния парламент решиха да ни сдружат с Гергов, като приеха предложените ни от държавата 20,63% от акциите в същия този панаир.

При толкова добри дела и верни приятели, познайте има ли някой интерес да обследва бизнеса на Георги Гергов и начините, по които е придобил всички приятни места за срещи в София, Пловдив, Варна и други красиви кътчета у нас и по света.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3993
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...