сряда, 16 Октомври 2019 01:33 ч.

Прогнози: Обща проевропейска кандидатура за президент - на една ръка разстояние

25.05.2016   |   07:06
Прочетена: 1004   |
Коментари: 2
Прогнози: Обща проевропейска кандидатура за президент - на една ръка разстояние

Въпреки отказа на държавния глава Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат, вратата за обща кандидатура на проевропейската десница не е затворена. Възможно е националистите да пробват инвазия и чрез президентския вот, взимайки за заложник традиционни леви или десни формации,  коментират политически анализатори, цитирани от Mediapool.  

В тази ситуация Патриотичният фронт най-малкото ще опита да привлече вниманието, защото успя да наложи волята си с отхвърленото президентско вето върху ограниченията за гласуване на българите зад граница, смята Първан Симеонов от "Галъп" .

Колкото до Радан Кънев, той прекалено добре знаеше, че Росен Плевнелиев е трудно избираем за втори мандат. Имаше много знаци, преди да обяви решението, че няма да се кандидатира. Екипът му започна да се разбягва, а самият Бойко Борисов намекна, че Плевнелиев няма да се кандидатира, коментира още Симеонов.

Според него с обявената си инициатива за издигане на Плевнелиев Радан Кънев преди седмица даде знак за подадена ръка към Борисов за дясно обединение около общ дясноцентристки кандидат. От тази гледна точка бързото обявяване на решението на Плевнелиев е логично.

Той беше пречка за издигане на силна дясна кандидатура. Исторически нивата на лично одобрение са рекордно ниски, смята Симеонов. По думите му, президентството не бе силната роля на Плевнелиев. Той бе един много добър министър, но президент просто не бе неговият пост, е мнението на социолога.  

В тази ситуация превръщането му във футболна топка между партийни играчи би  донесло само негативи за Росен Плевнелиев. Изпреварващият ход му позволява да се концентрира върху наследството, върху каузите, с които ще остане свързан мандатът му, да държи вратата отворена.

Ако през мандата си често беше обвиняван в нерешителност и зависимост, сега показва обратното. Хората ценят категоричното поведение, посочи Боряна Димитрова от "Алфа рисърч”.

Решението на Плевнелиев не изключва обща дясна кандидатура за президент, зависи кой персонално ще бъде номиниран.

Все по-настойчивите опити за мобилизиране и експлоатиране на най-малкото общо кратно на левия електорат - дълбоките русофилски настроения - ще тласкат към избор на фигура, която може да се противопостави на такава вълна, казва Димитрова.  

Тя смята, че националистически кандидатури ще има, България не може да избегне тази тенденция. Но не те са основната заплаха.

Много по-важно е дали и какво обединение може да се формира зад тях. Ако ДБГ и СДС решат да заиграят с подобни кандидати, каквито сигнали волно или неволно подадоха с предложението си за обща кандидатура между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, това вече е истинска дестабилизация.

Историята не познава стабилен заложник. А обща кандидатура на проевропейски партии с националисти е точно това, изтъква Боряна Димитрова.

В последните седмици лидерът на ДСБ Радан Кънев се опитваше да направи последни усилия, така щото Бойко Борисов да препотвърди своята дясна и европейска принадлежност по повод на обща кандидатура в лицето на Плевнелиев, смята политологът Евгений Дайнов.

Само че Бойко Борисов няма нито дясна, нито европейска принадлежност и не би могъл да потвърди нищо подобно. И оттук насетне ще започнат обичайните схеми. Не бих се смаял да осъмнем с кандидат, общ между ГЕРБ, АБВ и ПФ, прогнозира Дайнов.

По думите му, проевропейските сили във вече несъществуващия РБ - ДСБ, НПСД и БЗНС, би трябвало да прекратят опитите за сближаване с останалите формации от Блока. И ако не е Плевнелиев, засега да не канят друг, а ако намерят прилична кандидатура - да излизат сами, за да привлекат активните граждани в България, защото пасивните са ясни, смята проф. Евгений Дайнов.

Ако в края на юни ГЕРБ заявят кандидатурата си - то тя ще е паническа. Ако кандидатът е Борисов, подкрепен от шарени сили - това ще е напускане на кораба, категоричен е политологът.

Оттеглянето на Росен Плевнелиев от борбата за втори президентски мандат най-после прекрати агонията му, той нямаше да се класира и пети, коментира пред Нова телевизия социологът Андрей Райчев.

Росен Плевнелиев е един изключително слаб президент, който назначи две много слаби служебни правителства с катастрофални премиери - Марин Райков и Георги Близнашки.

Плевнелиев не е лош човек, но е изключително неподготвен за политиката. Появата му на този стол бе, за да го топли за Бойко Борисов. Позорна работа е, защото почнаха да го използват като някаква кукла на конци - ще го подкрепим, няма да го подкрепим, без дори да го питат.

Смешни неща са да мисли, че ще е президент през мандат,  смята Райчев. Според него сега идеята на Плевнелиев била да заеме важен пост в Брюксел, вероятно ако Кристалина Георгиева се върне у нас като вицепремиер или премиер, той да я смени като еврокомисар.

На България не  трябва този шеф, той имаше танц с Лютви Местан. Това е търговия с българския въпрос, с който не бива да търгува. Трябва ни друг президент, коментира Райчев. По думите му, ГЕРБ не харесват Плевнелиев и той им направи услуга.

Имат няколко варианта - Бойко Борисов, най-евтиният вариант той да излезе от тази каша, силен играч като Томислав Дончев или Йорданка Фандъкова. Третият вариант е  външна политика чрез коалиция, за да им даде разширяване. Тази коалиция ГЕРБ + може би ще е с патриотите, прогнозира още социологът.

 Пред проатлантическите сили в страната има ясен императив: обща, силна и достойна кандидатура за президент, която да гарантира европейското бъдеще", коментира политологът Даниел Смилов във Фейсбук.

Президентът Плевнелиев беше възможна такава кандидатура, но решението му трябва да се уважава. Неговият досегашен принос тепърва ще се оценява и тази оценка, ако е обективна, трябва да бъде много висока. И  поне десните имат пример за кандидата, който търсят, смята Смилов. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...