вторник, 22 Май 2018 01:04 ч.

Продават живи петли за Банго Василий

13.01.2018   |   13:37
Прочетена: 915   |
Коментари: 0
Продават живи петли за Банго Василий

Луда търговия с живи петли се извъртя вчера в ромските махали в Пловдив и на Руския пазар. Джамбази от близките села бяха докарали десетки кафези с пернати, които вървяха срещу 10 лева за брой. Офанзивата бе заради ромската Нова година, която се празнува на 14 януари. Василица, Васильовден или Банго Василий (куцият Васил), е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо - гъска или петел. На трапезата има също сарми, баница с късмети, питка, вино, ракия. 

За Василица има няколко легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който те преминават. 


В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин. Разказва се и че свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море.

Всички къщи, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Едва след настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им да носи късмет.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5228
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...