вторник, 20 Март 2018 02:28 ч.

Прокуратурата решава ще имаме ли зоопарк, или не

Разследването за длъжностни престъпления приключва до края на април
19.04.2017   |   09:46
Прочетена: 1879   |
Коментари: 19
Прокуратурата решава ще имаме ли зоопарк, или не

Строителството на зоологическата градина ще бъде възобновено, след като прокуратурата разреши да продължат строително-монтажните работи. Това заяви вчера зам.-кметът инж. Димитър Кацарски в отговор на въпрос защо в зоопарка на Гребния канал  вече половин година цари мъртвило.

Охраната не пуска и пиле да прехвръкне до хабитатите, където освен няколко маймунки няма никакви живи твари. 

За мегаобекта, който струва 4,5 млн. лева, се води разследване в софийска градска прокуратура. Инж. Кацарски е един от тримата общинари, срещу които е повдигнато обвинение за нарушения на процедурата за възлагане на обществената поръчка в размер на един милион лева.

Досъдебно производство се води също така срещу градоначалника Иван Тотев и кмета на "Западен" Димитър Колев. 

Прокуратурата няма правомощия да спира или пуска строежи, обясни обаче говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова. В отговор на въпрос на "Марица" тя каза, че разследването на длъжностни престъпления при реализацията на проекта за пловдивския зоопарк ще приключи до края на април.

По досъдебното производство се чака само една съдебно-икономическа експертиза и след това ще бъде написан обвинителният акт. 

Зоологическата градина, разположена върху 40 дка площ, е почти завършена. Три месеца са необходими за окончателното въвеждане на обекта в експлоатация, твърди  Димитър Кацарски.

Според него зоопаркът е докаран до акт 15. В бюджета за тази година са предвидени 500 000 лева за разплащане с фирмата изпълнител "Запрянови 03".  

Освен дребните довършителни работи строителите трябва да подсилят оградите на хабитатите на бизоните, мечките и елените, за да се гарантира безопасността на посетителите. Препоръката е дадена от МОСВ.

Същото министерство трябва да издаде и лиценз за зоопарка, след като бъде подписан акт 16. Договарянето на животните и птиците също е спряно, макар че още през миналата година е създадено ново общинско предприятие "Зоопарк Пловдив". 

Изграждането на още един хабитат - за тигъра - е отложено до окончателното становище на прокуратурата. Градската управа избягва да влиза в нови харчове, преди да се изясни  официално дали парите са били разходвани по предназначение. /Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4389
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...