неделя, 19 Януари 2020 03:51 ч.

Проф. Константинов: В България няма корупция, просто много се краде

След Втората световна война страната ни за пръв път ще е в центъра на международната политика
12.01.2018   |   09:34
Прочетена: 2010   |
Коментари: 0
Проф. Константинов: В България няма корупция, просто много се краде

Професор Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София. Завършва магистратура по математика в  ПУ "Паисий Хилендарски". Бивш заместник-председател на ЦИК. Почетен гост и лектор в университети в Англия, Германия и Франция. Съветник на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ); сътрудник на Международната фондация за избирателни системи; координатор на ЕС за България по електронно гласуване. Преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Автор е на 500 научни труда и 30 книги по математика и теория на управлението. 

Галина ГЕОРГИЕВА

-Проф. Константинов, вече официално България е председател на ЕС. Тук ще се решават важни въпроси за Брекзит, за мигрантската политика, за финансовата рамка в следващите години, за Западните Балкани. Превръщаме ли се в значим фактор на международната сцена?  

-Доколко ще сме значим фактор, зависи от нашите собствени действия и разумни инициативи. Положението е безпрецедентно в българската история. След Втората световна война България за пръв път е в центъра на европейската, а следователно и международната политика. Това трябва да бъде категорично използвано както за решаване на въпроси, важни за България, така и за придвижване напред на европейските процеси и за ускоряване на интеграцията на Западните Балкани, които трябва да компенсират в известна степен напускането на Великобритания. Ние, българите, сме добри в организирането на разни неща, въпросът е да не действаме по принципа на българския казан, когато някакви хора се опитват да излязат малко нагоре, а другите ги дърпат за краката. Това би било крайно глупаво. Смятам, че трябва да залагаме на националния интерес, а не на тяснопартийния. 

-Как оценявате визитата на Борисов в Турция, ще се превърнем ли в мост между Турция и Европа? 

- Това са малко високопарни думи, но визитата очевидно е много положителна. Желязната църква в Истанбул е символ за българите. Естествено, безплатен обяд няма, България също е поела ангажимент да възстанови някои джамии, които са от историческо и културно значение. В областта на етническите взаимоотношения България наистина е модел. Даже след някои ексцесии по време на Освобождението и после на Балканската война България добре решава етническите проблеми. Всеки ще каже - Голямата екскурзия, смяната на имената, но тогава големи жертви все пак нямаше. Докато други страни дадоха десетки хиляди жертви, а в този смисъл нашите етнически конфликти минаха безболезнено. България започва да става все по-забележима и значима. Не трябва да се очакват чудеса, но има някои въпроси, които трябва да бъдат решени, и точно сега е моментът. За нас е важно влизането в т.нар. чакалня на Еврозоната, която има за цел да направи по-евтини кредитите за банки и граждани. Другият въпрос, който трябва да се реши, е Шенген. България и Румъния биват спирани с политически мотиви, което е неправилно. В шенгенските критерии има технически изисквания, ние сме ги изпълнили и надхвърлили. Това че на някои партии в Германия и Холандия не им харесват България и Румъния, е друг въпрос, но тук виждаме още едно проявление на западното лицемерие. Не ни искат, защото има много цигани. 

-Като каква държава ще се представим пред чужденците? Посрещнахме евролидерите с протести, показен разстрел и шесторно убийство. 

-Шесторното убийство няма отношение към европредседателството. За съжаление, такива убийства се случват. Но нека припомним, че през 2011 година един човек в Европа уби 77 души в един ден. Той в момента излежава присъда от 20 години. Така че и в белите държави стават такива работи.  Действително убийството в Нови Искър е случайност, докато при опита за покушение срещу данъчния служител и разстрела срещу бизнесмена можем да търсим политически мотив за датата. Тя вероятно е избрана, за да ги заболи управляващите преди европредседателството.  А това, че хората протестират, е ясно - сега използват случая , че по-лесно ще получат това, което искат. Все пак властите биха искали да няма протести. Въпросът е да не се прекалява. Не може всички да получат пари, защото трябва да започнем да печатаме пари, да срутим валутния борд и тогава ще си спомним за времето на Виденов. 

-Има ли опасност да се върне това време? 

- За една нощ сваляме кабинета и бутаме борда със закон, заплатите стават по 100 000 лева, хлябът ще стане 15 000 лева. Чудно. Тогава хората ще се вдигнат и не знам дали на някой политик някоя случка по-тежка няма да му се случи. 

-Начело сме на Европа, а на дъното по борба с корупцията. Чуждите медии постоянно гърмят, че България е корумпирана... 

-И идва въпросът за свободата на словото. Тук всеки може да си говори и пише каквото иска. В Малта, която беше председател на ЕС, убиват журналисти, а тя е много по-напред по свобода на словото. Преди нас са половината държави с по един вестник и една телевизия. Това е така, защото не е международна оценка, а вътрешна. Дават на група местни журналисти да се самооценят и те като кажат, че тук е адът на света, и така излиза, че тук положението е пълна катастрофа. В никакъв случай не казвам, че в България сме цъфнали и вързали. Ами нали хванаха кралски престолонаследник с 200 милиона подкуп, да не ми се правят на света вода ненапита. Срещу България тече черна кампания, но ние сами сме си виновни. 

-Ще се справим ли с корупцията? Президентът върна антикорупционния закон.

-В България няма корупция, има много кражби. Кажете ми какво е това корупция? Взимате едно нещо, което не е ваше, било пари или ресурс. Това е кражба. Да, в България все още много се краде, но така е, като никой не влиза в затвора за кражби. 

-Един друг въпрос разбуни обществото в последните дни - Истанбулската конвенция и „третият пол”. Трябва ли да ратифицираме документа и има ли натиск от Европа това да се случи, заради европредседателството? 

-Не знам дали е заради европредседателството, но съм категорично против. Тази конвенция е за защита на жени от насилие. Да не би България да има институциолизирано насилие? Освен това всички български закони преследват насилието и срещу жени, и срещу мъже. България има перфектно законодателство в това отношение. От петте най-високи поста в страната три се заемат от жени, освен това по процент на депутати и министри жени България е на първите места. Тази Конвенция да я подпишат в Судан или Саудитска Арабия, която между другото е председател на Комисията по правата на човека в ООН. А узаконяването на "трети пол" в България няма да мине. Има член 46 ал.1 в Конституцията. Целта е не трети или пети пол, а да започнат да осиновяват деца. Но Европа вече се осъзнава, половината европейски държави не са ратифицирали Конвенцията. И що за идиотия? Пишат да няма насилие, ами в България няма. В България ли обрязваме жени? Пълен кретенизъм! Който иска да я защитава и финансира. На Борисов са му ясни нещата. От 16 министри половината гласуваха против, което означава, че шансът това да мине през Народното събрание е нулев. Тази конвенция е излишна за България.  Както и да гласуват депутатите, Конституцията е категорична, че за да се допуснат еднополовите бракове, ще трябва 161 души да го гласуват. Това не може да стане. И трябва да благодарим на българските депутати, които през 1991 година нарочно или случайно написаха този чл. 46 в Конституцията - „ Бракът е съюз между мъж и жена”. Ако си чуждестранен гражданин, може и да се ожениш и за компютъра си, ако искаш. А между другото на Запад все повече започват да се женят за себе си. Това го направи една холандка преди години и сега е много модно. 

-Предстои вот на недоверие. Какъв ще е ефектът за БСП и за управляващите? 

-Всеки има право да иска вот на недоверие. В България в такива случаи се нанасят обиди, едните казват вие сте такива, а другите също нападат. На Нинова ще  извадят приватизацията, на Братко и Братко ще извадят за пътното строителство. Хубаво е да се говори срещу кражбите. Още по-хубаво е да спрем да крадем. И тъй като не може да спрем, моят девиз е - крадете по-малко! Едни искат да откраднат повече и ги думват. 

-Каква политическа година предстои? Ще има ли предсрочни избори? 

-Предсрочни избори не би трябвало да има, ако имаме акъл. Ако нямаме акъл, ще има предсрочен вот и резултатът ще е същият. Да не мислите, че БСП има сили да стане първа политическа сила? Те четири пъти губят избори и пети път ще ги загубят. Другото управление е БСП и ДПС. Не че има лошо, видяхме го в правителството на Орешарски, пак може да го видим. Но мисля, че няма да има избори.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...