сряда, 16 Октомври 2019 01:40 ч.

Пускат спектакъла "Невястата" по БНТ

Ансамбъл "Родопа" настоява да се върне статутът му на държавна формация
29.08.2017   |   15:35
Прочетена: 400   |
Коментари: 0
Пускат спектакъла "Невястата" по БНТ

Спектакълът на ансамбъл "Родопа" - "Невястата", ще бъде излъчен и по БНТ. Това разказа ръководителят му Андриян Петров. Марица.бг припомня, че още след премиерата му, той бе обявен за едно от големите културни събития у нас.

57-ми поред творчески сезон откри в пълен състав ансамбъл "Родопа". "Мога категорично да заявя, че през последните години ансамбълът е възобновен, възроден и пише своята нова история. Красноречив факт за това са многобройните изяви по четирите краища на страната, надявам се да се отворят и границите, за да покажем нашето изкуство и там където не са го видели", каза главният художествен ръководител на ансамбъл "Родопа" Андриян Петров.

С наздравица от шампанско целият състав на ансамбъла даде старта на новия си творчески сезон.

"Ансамбълът наложи своето присъствие в цялата страна. 34 са големите участия, които реализирахме през изминалия творчески сезон, с над 70 000 лева приходи. Толкова много публика и участия ансамбълът няма десетилетия назад.

Той наложи своето присъствие в цялата страна не само с уникалния спектакъл "Невястата", за който отзивите са сълзите в очите на многобройната публика. Хора, които говорят и пишат за фолклорното изкуство, го признават за уникален. Над 10 000 души гледаха "Невястата", а сме я представили само в 1/3 от градовете, в които искаме да достигне. Бяхме в Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Балчик, Добрич, Поморие, Враца, в НДК в София, Козлодуй.

Ансамбълът бе и гръбнака на всички родопски вечери на Роженския събор през миналата година. Но рекордът, който не е правен от никой до този момент, са 6 пълни зали пред смолянската публика в РДТ. Нещо, което не е постигано никога от творческа формация до този момент, над 4000 души гледаха спектакъла само в Смолян. Като прибавим и всички останали концерти и участия в страната, помощ в концерти и участия с благотворителна цел, ансамбъл "Родопа" разкрива в пълния си блясък своето лице.

Приходите, които сме реализирали са наистина рекордни за този сезон, но без община Смолян надали щяхме да направим всичко това. Добрият диалог, липсата на напрежение по тази ос дава резултати. Независимо какво е финансовото състояние на общината, вие сте свидетели, че през последните години нямаме един ден забавяне в заплащането. Винаги сме имали подкрепа. Убеден съм, че ще продължим по този начини ще надградим тези отношения", каза Петров.

Той обяви, че през предстоящия творчески сезон развитието на ансамбъла ще бъде основно в представяне на традиционния фолклор, тъй като носят задължението да опазват и да представят завещаното от дедите, като взимат още и още от недрата на планината и да го предават на публиката.

Ансамбълът обаче ще стартира и нетрадиционна фолклорна лаборатория "Родопа". "Идеята е за развитие на експерименталното във фолклора - записи на трите формации на ансамбъла, записи в Националното радио на хора и оркестъра, концертни програми на хора и оркестъра и реализиране на нов актрактивен спектакъл, фолклорно шоу с работно заглавие "Нощ на фолклора". Този сезон искаме да излязат на предна линия и многото ни добри солисти", каза Петров.

"Желая ви успешен сезон, 34 големи участия при 52 седмици в годината е красноречив знак, че нещата вървят в правилната посока. Благодаря ви за взаимните компромиси, които направихме през годините. Културата е тежък отрасъл в цялата страна. Благодаря и на държавата, благодаря и на вас, които на минимални работни заплати поддържате и развивате ансамбъла.

Желание има в общината за развитие на ансамбъла, в ситуация на недостигащи средства може да не е в темповете които искаме, но поне успяваме да го запазим. Тези приходи показват, че това е работеща структура. Защото без да има приход и изяви, за широката общественост ролята на ансамбъла е невидима. Надявам се да дочакаме по-добри години и да го има ансамбъла. Сезонът съм сигурен, че с "Невястата" и с новите неща, които предвиждате ще е много успешен", заяви зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев.

"Спектакълът "Невястата" по всеобщо признание е събитието в фолклорния живот на страната. Различно и нетрадиционно. За разлика от спектакли на други ансамбли, в този спектакъл се стъпва на фолклора ни изцяло, но съдържа и иновативни неща. Което носи радостта на младото поколение от НУФИ - Широка лъка и Музикалната академия в Пловдив, тъй като виждат в него развитието на фолклора в следващите години. Наистина трябва да намираме много нови форми да налагаме фолклора, който имаше доста години да е изтикан в ъгъла. Това, което ние предлагаме е ценности и те са свързани с историята и корените ни. Няма нищо по-хубаво от това на децата си да предадеш ценностите и историята на дедите им. "Нощ на фолклора" също ще бъде иновативен и отново стъпил върху фолклора на България - това, което носи той като енергия и настроение и история. Ансамбълът ще направи опит още да бъде обновен. Миналата година привлякохме млади хора, върнахме някои от нашите добри инструменталисти и певци. Това е възможно благодарение на това, че ансамбъла работи", каза Петров, който е и режисьор на "Невястата".

Той съобщи, че спектакълът "Невястата" предстои да бъде излъчен и по БНТ.

"Желанието е за изкуството, което създава ансамбъла, да получава и нормално заплащане, различно от минималните си заплати сега. Трябва да кажем категорично, че трябва да получаваме адекватно заплащане за това, което правим. До този момент имаме сигурността, но трябва да се заяви категорично и пред общината, и пред Министерството на културата, че не може в България да има повече от 56 държавни театъра и само един държавен ансамбъл. Това противоречи на всякаква логика. Не може държавата да е майка за едни и мащеха за други. Още повече, че ансамблите "Тракия", "Пирин" и "Родопа" бяха държавни до преди няколко години. Как е станало преструктурирането "Родопа" да не е държавен ансамбъл, не мога да открия механизма, но е станало със съгласието на тогавашното общинско управление и тогавашния състав на Министерство на културата. Ако една община като Пловдив има финансовия механизъм и ресурс да издържа 10 ансамбъла като "Тракия", то за община като Смолян издръжката на ансамбъл си е наистина проблем. Благодарен съм на настоящите кметове на останалите общини в Смолянска област проявяват разбиране и ни канят на участия", каза Петров.

Ансамбълът няма стабилни външни спонсори до момента. С приходите от участия са купени дрехи и обувки за изявите на сцената. В момента издирва спонсор за нов автобус, за да може целият състав да пътува заедно и да се смени амортизираният, с който разполагат.
В събота, на 2 септември, ансамбъл "Родопа" открива международния фолклорен фестивал ва двугласно пеене в Неделино.

След това графикът на участията на ансамбъла през сезона е доста наситен. Ще има и пътуващ вариант на спектакъла "Невястата", който ще бъде представен из цялата Смолянска област.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...