сряда, 21 Февруари 2018 07:28 ч.

Пчелари: 4 лева изкупна цена на меда - това е трагедия

Липсата на субсидии, монопол и черен пазар на отводки съсипват сектора
18.09.2012   |   12:13
Прочетена: 18356   |
Коментари: 0
Пчелари: 4 лева изкупна цена на меда - това е трагедия

Ниски изкупни цени, липса на субсидии, монопол и производство на нискокачествени отводки. Тези проблеми основно засегнаха пчеларите, участници в есенния фестивал на меда, който се провежда в Пловдив. Изкупните цени са пълна трагедия - килограм мед на едро върви между 3.80 и 4 лева. За да е рентабилно производството, необходимо е изкупната цена да е минимум 6 лева за килограм. Това обясни Гени Титов - пчелар от Ръжево Конаре. По думите му рентабилността в пчеларството се определяло по следната формула: Когато цената на меда на едро е по-малка от цената на 3.5 кг захар, секторът е на загуба. Така е и сега. Проста сметка показва, че при сегашните цени на захарта, които са 2.12-2.33 лв. за килограм, ние сме за оплакване, подкрепиха го негови колеги от Ямбол и Стара Загора, също участници във феста.

Липсата на субсидии за пчеларството, също е пагубно за сектора. От 4 хиляди земеделски производители пчелари едва 753 успяха да се вредят в програмата Де минимис, която е с ограничен финансов ресурс, и да получат по 12 лева за кошер. Това коментира Николай Гайдов - зам.-председател на пловдивското пчеларско сдружение “Акация - 1899”. По думите му необходимо е да има директно национално подпомагане, както има за крава, овца или др. Когато пчеларят вземе тези пари, ще прецени дали да си купи пчелна майка, кошер или центрофуга, защото материалите, с които работим и които трябва да доставят високото качество на меда, за тях няма субсидиране. Ако се дадат на пчелен кошер по 30 евро, което е 50 на сто от това, което взимат европейците, на 100 кошера са 3000 евро. С тези пари мога да си купя и центрофугата, и нещо допълнително, с което да гарантирам високото качество на моя продукт, убеден е г-н Гайдов.

Пчеларите негодуват и от монопола, който упражнява развъдната асоциация, и ще настояват да се сформира поне още една. Единствено на нейните представители се давал лиценз и само те имали право да продават отводки (част от пчелите с пилото). За да се кандидатства по различни програми, задължително условие е отводките да са купени от лицензиран производител. Ние сме с вързани ръце, все едно да гледаме овце, а да не можем да продаваме агнета, възмущава се Гени Титов. Проблемът с отводките има и друго измерение. Предлагат се изключително нискокачествени отводки, което спъва развитието на пчеларството у нас. Те се продават не само от лицензирани, но и на черно от нелицензирани пчелари.

От това страдат особено младите фермери, които тепърва стартират в занаята, алармира Константин Якофов, пчелар от Пловдивска област. Той уточни, че отводките се правели с недостатъчно пчели и се давали на късен етап, което било сериозна бариера за успешното развитие на новото пчелно семейство. Освен това високата им цена    от 142 лв. с ДДС въобще не отговаря на необходимото качество. Тези, които нямат лиценз, пък търгуват на черно с отводки, като им искат 80 лева.

Много млади фермери изгарят с лоши отводки, но рядко си признават, коментира Якофов. Те дават допълнително пари за нови отводки, защото тези, които са усвоили евро средства за създаване на пчелин, трябва следващата година да са изрядни при проверки от Разплащателна агенция. Тогава започва търсене на по-евтините отводки, за да компенсират загубата на измрелите. Иначе връщат парите. Наскоро един млад пчелар, който е усвоил първия транш от 25 000 евро, се налага да го връща, защото се е провалил именно заради лоши отводки. И понеже е похарчил тези пари, за да ги възстанови, замина на работа в чужбина. Тук няма откъде да ги спечели. Младите не знаят с какво се захващат, мислят си, че пчеларството е лека работа, но е точно обратно. Освен това им куцат технологиите за пчелоотглеждането. Необходимо е да правят разлика какво е да вадят мед за себе си и семействата си и какво е да го произвеждат с цел бизнес, препоръча Костадин Якофов.

КАЛПАВИ ФЕРМЕРИ = ПРАЗЕН КОШЕР

Високата смъртност на пчелите, добила популярност като Синдром на празния кошер, се дължи не само на болести и натравяне на пчелите с пестициди, но най-вече на лошото им гледане от мнозина пчеларите. Тези кошери, които не се подхранват, преди да бъдат зазимени, от тях да не се чака нищо. Многобройната армия с пчели трябва да се управлява добре, за да дава мед, иначе нещата не се получават, заяви пчеларят Костадин Якофов.

 

Имаме шанс за силен бюджет и защита на пчеларството

За съжаление в предложените текстове от страна на Европейска комисия за бъдещата реформа в земеделието за периода 2014-2020 г. няма нито една дума за пчеларството. Това заяви евродепутат Мария Габриел - единственият български представител в Комисията по земеделие в Европейския парламент. През уикенда тя посети медения фест в Пловдив. Срещна се с пчелари от сдружение “Акация - 1899” и бе избрана за почетен член на организацията.

Това, което вече е факт, са внесените от мен поправки за директни помощи за пчеларите. Продължавам да настоявам този сектор да се признае като стратегически за опазване на биоразнообразието. Сега е нашият важен момент, имаме само три месеца, за да извоюваме директни помощи. 

До момента имам подкрепата на някои колеги, които знаят, че този сектор в България трябва да е подпомогнат, и то в рамките на първи стълб - директни плащания, но така или иначе сега започват големите дебати. До момента са внесени общо 7415 поправки в законодателните текстове. Това означава, че всяка страна ще се бори за собствените си интереси. 

Имаме време до ноември да защитим тяхната позиция. В началото на ноември в Европарламента ще се приемат поправките за първи стълб, в края на ноември - за развитие на селските райони и общата финансова рамка. Но яснота няма да има преди 2013 г. 

Дотогава ще се борим за силен бюджет на ОСП, защото страни като Великобритания, Швеция и Финландия искат като цяло да се намали бюджета за земеделската политика. Силен бюджет и защита на пчеларството в ЕС увеличава неимоверно шансовете те да залегнат в крайните окончателни текстове, които ще влязат в сила на 1 януари 2014 г. 

За нас е важно България да не падне от средствата, които до този момент се получават. Това обаче ще зависи от цялостния бюджет за ОСП, допълни г-жа Габриел.

 

 

Отворено писмо до Бойко Борисов
Браншовици искат помощ от премиера

Председателят  на сдружение “Акация - 1899” Георги Тодоров, който е най-възрастният пчелар в Пловдивска област (92 г.), е изпратил отворено писмо до премиера Бойко Борисов. В него са засегнати някои от проблемите на сектора. Ето писмото със съкращения. 

Многоуважаеми г-н Борисов, най-напред моля да бъде извинен, че си позволявам да Ви занимавам с проблемите на българското пчеларство. То е важен подотрасъл на земеделието, но за съжаление недостатъчно оценен. Създадоха се много Национални пчеларски организации, лидерите на които нееднократно заявяват, че те  “защитават” интересите на пчеларите. 

Въпросът е на кои пчелари? На всички или на определен кръг от пчелари. Молбата ми е вие да вземете инициативата, под ваш патронаж да се свика Национална конференция на Управителните съвети на всички Национални съюзи и Асоциации под мотото: СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА. Друг много важен въпрос е как се изразходват парите от Евросъюза и от бюджета на страната за подпомагане на пчеларството по тригодишната програма 2011-2013. 

Цената на един кошер е определена от 120 до 150 лв. при предлагана пазарна от 65 до 80 лв., една отводка 120 лв., при пазарна 50 -60 лв.,1 една пчелна майка 18 лв. при пазарна 10-12 лв. Може ли при съществуваща пазарна икономика в Република България да се допусне монополизмът, който е в интерес на определен малък кръг за сметка на мнозинството български пчелари?

 

 

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3993
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...