вторник, 25 Февруари 2020 07:55 ч.

Първолаци от Франкфурт рисуваха Апостола

За българчетата на германския град музей „Васил Левски” отвори Детска възрожденска работилничка
21.11.2017   |   15:20
Прочетена: 239   |
Коментари: 0
Първолаци от Франкфурт рисуваха Апостола

Първокласници от българското училище във Франкфурт на Майн станаха художници и майстори на сувенири в Детската възрожденска работилница. Нейните ателиета бяха пренесени в Германия  от Националния музей „Васил Левски” в Карлово, където е постоянното  седалище, от директорката на музея Дора Чаушева и екскурзовода Виктор Ковбов.

В Българското дружество за насърчаване на образованието “Васил Левски”, където бе открита работилницата, дойдоха близо 200 деца. В рамките на цял учебен ден те проведоха патриотични с уроци с всеки клас. От историците от карловския музей някои от малчуганите за първи път научиха за любимия български национален герой.

Те гледаха презентации за Апостола, редяха пъзели с картини и паметници на Васил Левски. По-малките оцветяваха рисунки за Левски. В края на урока всички си изработиха сами картички с неговия портрет, с родната му къща, с ликовете на Ботев, Раковски, Каравелов.

Срещата във Франкфурт на Майн се осъществи по покана на директорката на българското училище Маргарита Русанова и на председателката на Българското дружество за насърчаване на образованието “Васил Левски” Людмила Шнайдер, както и по настояване на родители, чиито деца учат в неделното училище. 

Имаше и изненади, сподели тя. Оказа се, че сред родителите и учениците има такива, които са били в музея в Карлово по време на ваканции. За малчуганите, разбира се, най-интересно се оказа скривалището на Апостола, разказа Дора Чаушев.

Мнозинството от българите, с които се срещнахме, са в Германия от десет и повече години. Техните деца са родени в Германия. Макар да си идват често, родителите споделиха, че държат децата им да учат български език, затова ги водят в неделното училище.

Всички ученици получиха като подарък по един екземпляр от детската книга "Левски в детските очи", издание на национален музей „Васил Левски”, а учителите - албумчета с потрети на Васил Левски от български художници и фотографии, както и книгата "Уроците на Апостола". Още преди Коледа от името на музея Дора Чаушева ще изпрати на българчетата от неделното училище във Франкфурт CD с детски песни за Левски. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...