вторник, 17 Септември 2019 17:21 ч.

Пътешественичката Надя: Кобри танцуват за туристите в Мароко

Перфектни шосета посрещат чужденците, за местните транспортът е кът
28.03.2016   |   22:24
Прочетена: 570   |
Коментари: 0
Пътешественичката Надя: Кобри танцуват за туристите в Мароко

Пазарджиклийката Надежда Тошева е гражданин на света, макар адресната  регистрация в момента да е в дъждовния Лондон. Обожава да пътува и нарича себе си Номадката. При всяка възможност изоставя работата си като брокер и се впуска в приключение.

За първи път излязох извън България на абитуриентския си бал. Екскурзията в Турция ми беше първата, затова си я тача. Второто ми пътуване - пак до южната ни съседка, беше с любовта от студентските ми години, сестра ми и гаджето . Ходехме по джамии и лежахме по безлюдни плажове с кебапчета за вечеря, разказва Надя.

Третата дестинация бяха Щатите по време на първата ми студентска бригада. Беше невероятно приключение, тръгнахме с приятелки, мислехме си, че първата нощ ще прекараме с куфарите на плажа. Тогава се появи Ина. Приюти ни, помогна ми да намеря работа точно когато парите от баща ми свършваха. А на агенцията, на която той бе дал всичките си спестявания, не пукаше, че осигурената дейност е само за 2 дни. Късметът обаче ми се усмихна. Отидох на казино с мексиканец, който ме ухажваше цяло лято. Избрах сърцето като символ и с 5 долара спечелих 2500 на машинката с каубои. Така успях да върна похарчената от баща ми сума.

Следващото ми пътуване беше до Англия. Тук и си останах за постоянно, срещнах и любовта. Така започна животът ми на пътешественик. Посещавала съм Франция, Швейцария, Испания, Холандия, Испания, Исландия. Пътувах сама до Тайланд и Лаос. Русия и Йордания видях само от летището. През Сърбия и Австрия съм минавала с автобус. Била съм в Холандия и Ирландия.

Едно от най-интересните ми пътувания обаче бе това до Мароко, разказва Надя. С любимия зажадняхме за слънце и решихме да отскочим до България. Взехме си билети за след два месеца, за да се отбием до Рилския манастир, до седемте езера, да се пречистим и след това да боядисаме яйца с близките си. Ама как ще издържим толкова дълго без топлинка? Така дойде идеята за Мароко - слънце, различно, екзотично, топло, извън Европа, евтино... А пък за хотелите да не говорим - кой от кой по-красиви уникални. Няма подобни в света.

Ако искате да се докоснете до екзотиката на Ориента и да почувствате обаянието на източната култура, Мароко със сигурност ще надмине очакванията ви. Ще бъдете покорени от древността, номадския начин на живот на местните и специфичното арабско светоусещане. Още със стъпването си в това екзотично кралство се пренасяш в друга, някак дива реалност, чиито природни богатства и разнообразно наследство са превърнали страната в една от най-предпочитаните туристически дестинации.

Мароко е магическо място, в което се съчетават полъхът на кимион, мускус и мента, пясък, слънце и арганово масло. В душата ти остават музиката от барабаните и пръхтенето на камилите. Горещината на слънцето и студът на сянката. В хамама те къпят като дете. Най-голямо впечатление ми направиха перфектните шосета без една дупка, направени за туристите, и липсата на какъвто и да е транспорт за местните. Басейните, които виждаш от самолета и липсата на вода където и да е в пустошта. Щедрите порции кускус и тажин (много зеленчуци) и липсата на един зеленчук по полетата.

Жегата се усещаше още от първото стъпало на стълбичката на самолета. Палмите лениво поклащаха ветрила. Хем ни бе хубаво, хем ни бе страх дали ще успеем да намерим хотела и как ще се ориентираме. В момента, в който стъпихме извън летището, ято шофьори се спуснаха върху нас: "Качи се в моето такси, не, в моето...". Искахме да отидем до една градина, за която знаехме, че е наблизо. Едър мароканец се изпречи пред дребничкия ми приятел и настоя да се качим при него. Сключихме сделката и потеглихме. Остави ни на улица пред огромна опашка, където трябваше да платим 4 евро, за да разгледаме изкуствена градина с красиви цветя, кактуси и рози, сини стени и яркожълти прозорци, езерца с лилии. 

Решихме да хванем местен автобус, за да избегнем потока туристи. Дядо, който се примоли да купим стоката му - красива и тежка огърлица, ни насочи към линия номер 4. Едва изчакахме пет минути, хванахме такси и за 50 дирама се спуснахме до Jemma La Fina - най-лудия площад в света. С кобри, танцуващи за туристите, маймунки, завързани на въженце, жени, чакащи да ти нарисуват ръката с хена. Вечер музиканти с барабани и гайди веселят минувачите, въпреки мизерията. Има и костенурки и гущерчета за продан, колани, чанти, обувки и всякакви други безполезни неща, направени от истинска кожа. Туристът може да се сдобие със скъпи железни свещници, статуетки, портокалов сок на сергиите за 4 дирама, обяснява Надежда. 

Като цяло Мароко е мечта - интересно, различно, екзотично, евтино, красиво, топло и слънчево място. Но не особено релаксираща дестинация, ако смятаме стреса от наддаването за истинската цена, да не се прецакаме с 20 стотинки повече, и страха, че някой ще те излъже. Но пък ми остана вдъхновението. Безкрайни пейзажи, дълъг път, прашен и безлюден. Оранжевите дюни са високи като планини, с много пясък, който ти влиза в гърлото, и с доста силен вятър, който те събаря. Огромните крепости на Мароко влизат в прочути холивудски продукции. "Гладиатор" и "Игра на тронове" са едни от филмите, снимани в страната. 

Местните хора са усмихнати и срамежливи. И гладни. Протягат тънка слаба ръка за залък хляб. Бършат праха от обувките ти и ти дават огърлица от палмови листа във формата на камила.

Пътешественичката Надя: Кобри танцуват за туристите в Мароко
Пътешественичката Надя: Кобри танцуват за туристите в Мароко
Пътешественичката Надя: Кобри танцуват за туристите в Мароко
Пътешественичката Надя: Кобри танцуват за туристите в Мароко
Пътешественичката Надя: Кобри танцуват за туристите в Мароко
Пътешественичката Надя: Кобри танцуват за туристите в Мароко

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...