четвъртък, 22 Август 2019 01:51 ч.

Работя така, че след 20 г. Пловдив да си търси кмет като Иван Тотев

През моя мандат не е взето нито едно решение, което да е в ущърб на града
14.04.2017   |   20:41
Прочетена: 5302   |
Коментари: 32
 Работя така, че след 20 г. Пловдив да си търси кмет като Иван Тотев

За шест години, в които ГЕРБ управлява Пловдив, не сме взимали решение в ущърб на града. Много хора осмислят политическото си съществуване чрез темата с панаира.  Това ясно се видя и по време на предизборната кампания, когато надделяваха емоциите.  Но сега нека да разсъждаваме рационално.

Какво означава, че с 20,63% акции ние не взимаме нищо?  Това означава, че дружеството е декапитализирано. Това така ли е? Категорично не е така. Ипотеките са много-много по-малко от капитала на панаира и този емоционален вопъл е несъстоятелен.  Това е първият рационален аргумент.

Какво би загубила община Пловдив, ако „Международен панаир Пловдив” АД изпадне в несъстоятелност? Категорично нищо. Възможно ли е да бъде вдигнат капиталът на дружеството? През 2010 г. ГЕРБ внесе промяна в Закона за приватизацията и тя беше приета, в резултат на което е невъзможно увеличаване на капитала в дружества, в които община или държава имат участие, без решение на Общинския съвет или държавен орган.

По предложение на ГЕРБ „острието” Спас Гърневски беше представител на общината в общото събрание на акционерите на „Пълдинтур инвест”. Сезирахме всички възможни институции за проверки за това, което е станало през 2006-2007 г. Ние нямаме нищо общо с това, което тогава се случи и което по онова време направиха общинските съветници от СДС.

По повод на твърденията, че от това съдружие общината не е спечелила нито една стотинка: какво печели община Пловдив от това, че прави световни първенства? Нищо. Но печелят търговски обекти, бизнесът, таксиметровите фирми.

Истината е, че не можем да избягаме от тази наша емоционалност - панаирът е на Гергов, хотелът е на Тотев, имотите на Кисьов. Няма значение, че кметът Тотев няма нищо в този хотел. Всички искаме панаирът да работи и пловдивчани имат нужда от работещ панаир, но такива панаири, каквито бяха през 1968 г., вече няма. Защо даваме за пример панаира във Франкфурт? Защото там икономиката е друга. А ние можем да се сравняваме с Хасково, Пазарджик и Варна. Това е положението за голямо съжаление.

Ако се откажем от акциите, община Варна ще намери втора „дупка” и ще ги вземе. Няма никакъв риск за общински бюджет, взимайки акциите. Не трябва да вадим бесилките и да упрекваме, че Тотев има хотел, Гергов - панаир, а Кисьов ще строи кооперация. Махленско е да се обиждат хората така, както го каза Пепа Деведжиева.

Смятам, че трябва да приемем акциите. Това не е нищо, това е пловдивският панаир. Няма опасност за общинския бюджет, че дружеството има кредити. Няма кой да ги иска от нас. Нека емоциите за 2006 г. да си останат в 2006 г., защото сега сме 2017 г. и решенията, които взимаме, са различни.

И когато тук някои сравняват къде историята ще ми отреди място, искам да кажа, че моята задача е да изкарам достойно втория мандат и след 20 години някой да каже: Искам да бъда кмет като Иван Тотев.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...