вторник, 20 Март 2018 02:33 ч.

Радиация се носи над Европа

22.02.2017   |   17:15
Прочетена: 908   |
Коментари: 3
Радиация се носи над Европа

 

Във въздуха над Европа бяха измерени завишени количества на радиоактивен йод 131. Германски специалисти подозират, че в морето на Северния полюс е имало атомен експеримент, който е разпръснал радиация, пише "Дейли Мейл".

Причината за повишената радиация е все още неясна. Йод 131 е засечен над Германия, Финландия, Полша, Чехия, Франция, Испания. Според Федералната служба за защита от радиация стойностите на засечения йод 131 са повишени, но все още твърде ниски, за да представляват опасност за здравето на хората. Освобождаването на йод 131 трае осем дни и затова се предполага, че някъде в полярното море е имало инцидент в началото на януари. Най-високите стойности на радиация са измерени в Норвегия и Франция, но и те не са опасни за хората.

Тези данни са наложили на 17 февруари САЩ да изпратят свой самолет, оборудван да измерва радиационния фон. Самолетът е от типа WC-135C. Той е направил няколко обиколки над Великобритания. Според британските медии Русия е тествала ядрен взрив на остров Новая земля в Северно море. Геолози обаче опровергаха това подозрение, тъй като не е засечена сеизмична активност. Според експерти най-вероятно потънала руска атомна подводница е изпуснала голямо количество радиация и тя е засечена над Европа. На дъното на Баренцово море лежат десетки части от потънала атомна подводница на Русия. Според германски специалисти не бива да се пренебрегва и тезата, че производител на радиоактивни лекарства е претърпял авария. Все още нито една от тези теории не е потвърдена.

 

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4389
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...