неделя, 25 Август 2019 02:21 ч.

Разделиха хляба на наш и ваш

22.12.2013   |   08:26
Прочетена: 1534   |
Коментари: 2
Разделиха хляба на наш и ваш
Снимка: Месения са повод за среща на различни хора, и особено за интеграция на хора в неравностойно положение
Автор на снимката: Евгени Цветков, Marica.bg

С поредна ненадейна и лишена от каквато и да е логика акция реши да привлече вниманието към себе си в навечерието на Рождество Светият синод. В сайта на колективния орган за управление на църквата в четвъртък се появи становище, което окачестви Хлебното движение и Мрежата хлебни къщи на д-р Надежда Савова като нехристиянски. “В основата им е залегнало едно дълбоко погрешно богословие, което е нехристиянско, още по-малко православно. То представлява своеобразно учение за хляба с практично нагледен израз, наподобяващ и преминаващ в култова обредност”, пише в изявлението на Светия синод, който призовава д-р Надежда Савова или да вземе всичко от православието, или нищо от него.


Във връзка с разпространено становище на черноризците от Мрежата Хлебни къщи изразяват съжаление, че част от дейностите им, а именно по повод на християнски празници, са станали повод за подобно недоразумение. На сбирките, които организират, само се месил хляб, а не се проповядвало ново учение.  “Нашата мисия е социална и културна, затова наблягаме на работата си с хора в неравностойно положение и с млади хора по социални проекти. За да не сме повод за объркване, ще ограничим дейностите си с християнска тематика, освен ако не бъдем поканени, както се е случвало в различни градове на страната”, казват в отговор симпатизантите на инициативата на Надежда Савова и канят членовете на Светия синод на месене на хляб, за да преценят от първа ръка.


На една от есенните си сесии Общинският съвет в Пловдив гласува да предостави под наем бившата фурна в Стария град на Надежда Савова, за да реализира проекта си и в града на тепетата. Една от целите на хлебната къща в резервата ще е и туристическа атракция, тъй като пред очите на гостите на Пловдив ще се замесват различни видове хляб.


Хлебната къща по същество работи в града ни още от началото на година в социалния дом на БЧК, а в терапевтичните семинари се включиха стотици хора с увреждания. С радост замесиха хляб и жените от дневния център към БЧК.


Тези месения са повод за среща на различни хора, и особено за интеграция на хора в неравностойно положение. Тези дейности с християнска насоченост се оформиха с времето чрез множество допитвания до богослови”, обяснява Надежда Савова. Съвместно с БЧК и Лайънс клуб “Филипополис”, мрежата от хлебни къщи има амбицията да изгради пещ в двора на социалния дом на червенокръстката организация, където да събира хора в неравностойно положение. Първа крачка в тази посока бе Международният ден на борба с глада - 16 октомври. Тогава представители на различни етноси замесиха традиционен хляб.


Колко хляба раздаде църквата, колко бедни нахрани, та обяви хлебната къща за нехристиянска, недоумяват привърженици на идеята. И припомнят, че Надежда е спечелила средства по проекти от Америка, където е учила, за да реализира идеята в роднината си.

Разделиха хляба на наш и ваш
Разделиха хляба на наш и ваш

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...