събота, 22 Февруари 2020 17:26 ч.

Раздор при Реформаторите, СДС против връщането на мандата

09.12.2016   |   15:47
Прочетена: 896   |
Коментари: 11
Раздор при Реформаторите, СДС против връщането на мандата

От пресцентъра на СДС разпространиха официална позиция по повод казаното от Найден Зеленогорски днес в парламента, че РБ ще върне мандата за съставяне на правителство. "Във връзка със заявеното днес мнение на част от ПГ на РБ, че Блокът трябва да върне мандата за съставяне на правителство, ако бъде връчен в понеделник от президента, СДС изразява следната позиция: На 6 декември 2016 г. Изпълнителният съвет на РБ взе решение, което беше огласено пред медиите и публикувано на официалната страница на РБ. В това решение се казва: „Днес РБ започва политически консултации с парламентарно представените политически сили с ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности. С това изразяваме волята си и полагаме усилия за недопускане на БСП и ДПС отново в управлението на страната. Целта на консултациите е да разберем дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, гарантиращо продължаване и задълбочаване на реформите с особен акцент върху:

- борба с корупцията

- съдебната реформа

- образование и здравеопазване

- отбрана и сигурност

- енергетика и икономическа стабилност.

Ако тези консултации покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство, РБ ще оползотвори мандата и ще участва в парламентарно мнозинство, но без да излъчва политически лица в правителството. Ако не покажат такава политическа воля и мандатът бъде връчен на РБ, Блокът ще върне мандата незабавно.“

Това решение на ИС на РБ беше последвано от консултации с Патриотичния фронт, на които Блокът получи уверение за подкрепа, при определени условия, които РБ не отхвърли. В същото време, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви на консултациите с РБ на 6 декември, че след получаване на мандата, отново ще се проведат разговори между двете формации.

Тези факти ни карат да смятаме, че днешната позиция на част от ПГ на РБ, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, защото влиза в разрез с решението на Изпълнителния съвет, а и всички възможности за консултации не са изчерпани.

Предлагаме в понеделник, 12 декември, да се проведе заседание на Изпълнителния съвет и парламентарната група на Реформаторския блок, за да бъде взето окончателно решение за предстоящото връчване на проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев", пише в декларацията на СДС.

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...