неделя, 23 Февруари 2020 07:08 ч.

Разкриват паралелка по компютърна анимация

Всички специалности в гимназията за сценични кадри готвят заедно спектакъл по "Кралят елен"
14.12.2017   |   22:45
Прочетена: 614   |
Коментари: 0
Разкриват паралелка по компютърна анимация

Специалност „Компютърна анимация” планира да разкрие догодина Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, съобщи директорката Емилия Арабаджиева. Вече са направени постъпки с молба и аргументация към Министерството на културата. Междувременно се подготвят учебни планове, програми и преподаватели.  

В последните години много наши възпитаници намират реализация в тази посока, което ни подсказа интереса и нуждата от такава подготовка в артучилище като нашето, обясни Арабаджиева. Бивши ученици на школото, които вече работят в този сектор, могат да бъдат привлечени и като преподаватели в някои дисциплини.  

Ако бъде разкрита, паралелката ще приеме около 12 деца. Всяка година Националната гимназия за сценични и екранни изкуства приема две паралелки с по две специалности всяка.

Както „Марица” писа, от тази учебна година в школото под тепетата се обучава единственият у нас клас по пантомима в системата на средното образование. Десетимата възпитаници в него с ръководител Гурам Биркадзе даже вече изнесоха първия си спектакъл пред публика. Паралелката затваря цикъла, след като в училището за сценични кадри има специалности актьорско майсторство за куклен и за драматичен театър.  

В края на учебната година през пролетта предстои дипломният спектакъл на завършващите сега актьори за драматичен театър. Те вече работят по „Кралят елен” от Карло Гоци. В постановката ще се включат всички профили в артучилището - учениците от различните специалности ще изработят костюмите, декорите, ще оформят прическите и грима на зрелостниците.

Разкриват паралелка по компютърна анимация

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...