събота, 18 Януари 2020 13:41 ч.

Разширяват АМ „Тракия“ София-Пловдив с още една лента

18.01.2018   |   14:01
Прочетена: 1073   |
Коментари: 0
Разширяват АМ „Тракия“ София-Пловдив с още една лента

Магистрала „Тракия“ в участъка София-Пловдив, ще бъде разширена с още една лента догодина. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

В тази връзка стартирали финансово-икономически и геоложки проучвания, предстояло и остойностяване на имотите, които трябва да бъдат отчуждени за реализацията на проекта.

„АМ „Тракия“ е най-натоварена в участъка от София до Пловдив, като само на 22 декември м.г., за денонощие там са преминали близо 35 000 автомобила, подчерта министър Нанков и допълни, че през лятото по „Тракия“ имало дни с двойно по-висок трафик. Той уточни, че парите за удвояване на платната ще дойдат от тол системата.

Очакваме тя да заработи през 2019 г., като леките автомобили ще заплащат електронна винетка, а товарните автомобили ще плащат тол на база изминато разстояние. Основната логика е повечето приходи да идват от товарните коли.

Нужен е баланс, защото няма страна в Европа, освен България, в която таксите за поддръжка на пътищата да идват от леките коли. В момента 70% от средствата се събират от тях, като за миналата година те са в размер на 240 млн. лв., а около 120 млн. лв. са от товарните превозни средства. За тази година е предвиден ремонт на тунел „Траянови врата“ на АМ „Тракия“, както и на участъка от Пловдив до Стара Загора.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...