вторник, 20 Август 2019 00:47 ч.

РЗИ: Личните лекари да са нащрек за трихинелоза

Заразата може да се предаде не само от дива, но и от домашна свиня
10.11.2015   |   06:55
Прочетена: 521   |
Коментари: 0
РЗИ: Личните лекари да са нащрек за трихинелоза

Всички трябва да бъдат нащрек за трихинелоза, а личните лекари да имат едно наум. За опасността предупредиха вчера от Регионалната здравна инспекция. Сезонът на заболяването наближава, взривове се наблюдават от декември до март.

Заразата може да се предаде не само от дива, но и от домашна свиня. Ако месото съдържа трихинели и не е добре обработено термично, вероятността от заболяване е много голяма. Миналата година се разболяха 18 души, между които и деца. Бяха установени две огнища - Храбрино и Стамболийски.  

Сериозен проблем е, че трихинелозата започва като грип, съвпада със сезонната инфекция, и много хора подценяват симптомите. Паразитолозите обясниха, че основните признаци са температура до 39-40 градуса, в началото може да има  коремни болки, гадене, повръщане, разстройство. Появяват се и мускулни болки при гълтане, движение на очите, дъвкане, дишане и ходене. От РЗИ предупреждават лекарите да обръщат специално внимание на пациенти с висока температура, оток по клепачите и лицето, алергични симптоми.

От здравната инспекция вече изпратиха предупредителни писма до личните лекари, медицинските центрове и болниците за завишено внимание към хората, които имат симптоми на паразитното заболяване. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...