вторник, 20 Февруари 2018 05:42 ч.

РИБОЛОВНИ СТРАСТИ: Язовир "Ивайловград" - раят на сома

05.09.2010   |   13:23
Прочетена: 6590   |
Коментари: 0
РИБОЛОВНИ СТРАСТИ: Язовир "Ивайловград" - раят на сома

Община Ивайловград е екологично чист район. Няма наличие на големи промишлени обекти, които да замърсяват околната среда. На територията на общината се намира язовир "Ивайловград", който има 64 км брегова ивица и който предразполага към еко- и воден туризъм.

Разработен е и се очаква да бъде финансиран от екологичното министерство проект за екологична зона край язовира. Третият язовир от водно-електрическата каскада "Арда" на река Арда е построен през 1964 година и е един от най- живописните в България.

Крайбрежието на язовир "Ивайловград" е потънало в зеленина и е с голям потенциал за развитие на туризъм и водни спортове (ежегодно в началото на месец юни тук е финалът на Републиканската регата по кану-каяк).

Към момента в зоната около язовира на територията на общината няма изградена адекватна туристическа инфраструктура (няколкото ведомствени почивни бази непосредствено под язовирната стена са или с ограничен външен достъп, или силно амортизирани и нефункциониращи), но той е притегателен център за любителите на природата.

С откриването на риболовния сезон, най-достъпните места около него през лятото се превръщат в малки къмпинги, като се лови сом, шаран, бяла риба, костур, кефал, червеноперка, уклей и други сладководни видове риба.

Язовир "Ивайловград" е известен предимно с огромните си сомове, но сега там върви силен риболов на бяла риба на влачене. Със захлаждането на времето хищниците в язовира се активизираха и вече налитат стръвно на воблерите.

Между белите риби се ловят доста кефали и костури, а понякога се случва да налети и някой сом. Ежедневно десетки лодки кръстосват водоема и повечето от рибарите са доволни от резултатите. Най-резултатен е риболовът в широкото пред с. Бориславци и в посока към митничарското село.

Тук рибите са пръснати на голямо разстояние и поради това е ефективен именно риболовът на влачене, в сравнение с риболова на изкуствени примамки от място. Риболовът на влачене става все по-популярен напоследък и все повече хора го практикуват. Най-резултатен е през есента и пролетта, а най-търсена навсякъде е бялата риба.

Местност Марта и местност Цимбала, по южното крайбрежие, са най-атрактивните локализации, тип мини курортни зони, с единични вилни постройки и обособени места за пикник. Те са и основните изходни точки за организиране на панорамна разходка с лодка.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...