събота, 21 Юли 2018 01:26 ч.

Робот учи децата да свирят на пиано

Хуманоидът NAO ще преподава в клас от догодина на хлапетата с увреждания
22.12.2015   |   08:01
Прочетена: 1035   |
Коментари: 0
Робот учи децата да свирят на пиано

Електронен робот NAO ще обучава още от догодина деца със специални образователни потребности в пловдивски училища. Умната машина е разработена в Канада, а в момента наши специалисти изработват софтуера, който ще позволява преподавателят да я управлява чрез таблет. През април ще се направят пилотни тествания в учебни заведения под тепетата, като NAO ще влезе в класове с деца със СОП в начален курс и прогимназия. Разработката е  специално за прилагане в масовото училище, подчерта Андреан Лазаров, който я представи вчера на конференция „Развитие на човешкия капитал и активно участие на групите в неравностойно положение на пазара на труда”.

Хуманоидният робот помага при учене на текст, смятане, заучаване на различни движения, танц. Може да обучи деца с проблеми как да разпознават банкнотите и дори да им даде уроци по пиано. Има сензори, които разпознават гласа на малчуганите. Ако хлапетата сгрешат, NAO открива светкавично, че отговорът им е различен от програмираното за вярно в неговата памет, и ги поправя. Вече се прилага в Литва, Великобритания, Франция и Кипър и се оказва изключително полезен за обучението по музика. Превръща се в учител по пиано, като му се зададе музикално произведение, а после седне до детето и следи дали правилно натиска конфигурацията от клавиши, за да го изсвири. Какви точно упражнения да прави, се задава от учителя.  

Децата със СОП обикновено имат трудности с краткосрочната памет, задържането на вниманието и със социализацията. NAO помага и за трите, като е програмиран, така че никога да не се кара. Говори на 48 езика, но с позитивни реплики от рода на: „Хайде да видим как да поправим тази грешка!”. Сценарият се задава с емотикони, описа Андрен Лазаров.   

Един такъв хуманоиден робот струва 4000 евро. Софтуерът обаче позволява да се ползва и на „Лего”, чиято цена е 420 евро, обясниха от  Националната асоциация на работещите с хора с увреждания (НАРХУ).  

Оттам подготвят също ново поколение специална педагогика, предназначена за работа с деца с комплексни увреждания, които обикновено остават в специализираните училища и не могат да се интегрират в масовото. В момента се превеждат методики, които вече се ползват в САЩ, Великобритания, Нова Зеландия и Австралия. След това ще се адаптират и през февруари ще се тестват в пловдивски детски градини и начални училища, обясни Мария Горанова, изпълнителен директор на НАРХУ. Разработката е предназначена за професионалистите, работещи с деца, при които физическото увреждане е съчетано с интелектуални затруднения и поведенчески разстройства. Могат да са много полезни за тежки случаи на бебета, родени в 28-а седмица, или пък при деца с фетален алкохолен синдром.  

Вече е готова пък платформа за компютър с мобилно приложение за смартфон и таблет в помощ на лични асистенти, които обгрижват хора с увреждания. Съдържа 14 обучителни модула, създанени на принципа на презентация. Засягат проблеми като общуване, психологическа подкрепа на асистента, съвети как да се справи с тъй нареченото професионално прегряване, както и практически съвети как се сменят памперси на възрастен, как да бъде преместен безопасно от количката на леглото, как да се действа при битови инциденти и да му се окаже помощ при изгаряне, натравяне, задушаване. По всяка тема освен текст има и кратки нагледни видеа. 

Целта е не да събираме асистентите на еднократно обучение, а те да имат в джоба си електронен наръчник, който при нужда могат да ползват във всеки момент, обясни Петя Грудева. Проведени са тестове съвместно с общината, като приложението е пробвано от личните асистенти, които са наети чрез социалната служба в Пловдив. Целият обучителен материал е предоставен на социалните, защото се оказал много подходящ за стартова подготовка на новопостъпващи лични и социални асистенти.

Всеки може да го получи от НАРХУ, като в следващите 5 години ползването е безплатно. В бъдеще ще има такса само при групови обучения.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5932
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...