сряда, 21 Февруари 2018 07:36 ч.

Роднина, съпартиец, роднина, съпартиец - или как се става малък шеф в Пловдив

07.10.2017   |   09:30
Прочетена: 4500   |
Коментари: 0
Роднина, съпартиец, роднина, съпартиец - или как се става малък шеф в Пловдив
Снимка: От кадрите, които през последните години минаха през кабинетите в общината, кметът Иван Тотев най-много се гордее с Амелия Гешева, която се издигна до зам.-министър
Автор на снимката: Атанас КЪНЕВ

Елена Йончева - острие на БСП или втори беквокал на президента Радев (както я определи премиерът Борисов), запали държавата с разкрития за роднински връзки и назначения без конкурси в Община Хасково. Журналистката, която в момента е депутат, посочи за организатор на схемата своя колега от парламента Делян Добрев. Бившият енергиен министър обяви, че е невинен, но "смъртно ранен политически" и подаде оставка, за да не слага петно върху партията си ГЕРБ. Премиерът Борисов приветства този акт, но депутатите от парламентарната му група отхвърлиха оставката.

На фона на горещите събития от седмицата решихме да проверим на какви принципи се кадрува в Пловдив.

Семейството е свещено нещо и всичко трябва да си оставя в него - и скандалите, и поводите за радост, и най-вече финансовите потоци. И когато дойде време някое от децата да се жени, това трябва да става в близкия приятелски (а напоследък партиен) кръг, за да може новото семейство да продължи да инкасира приходи от съответните хранилки и нищо да не се разпилява навън. Това показва практиката на цяло едно поколение управляващи в Пловдив, а и не само. Тези дни остриетата на двете основни партии ГЕРБ и БСП ровят списъците с щатовете на администрацията по села и паланки, за да извадят кирливите ризи на опонента. Примерите как "другият" е изкадрувал до дупка къде що има държавни и общински служби по местата, където се е докопал до властта, ни заливат от сутрин до вечер. 

За да сме в час с повея на времето, решихме да проверим, дали и в Пловдив кадруването се осъществява основно на партиен и приятелски принцип, или сме някакъв оазис на модерното управление, в което се ценят единствено експертността и професионализмът на чиновниците. Според груби сметки в десетките общински предприятия и здравни заведения, детските ясли и градини, дирекциите и отделите в голяма община и районните кметства работят над 9000 души. Така кметът на града Иван Тотев се явява най-големият работодател в областта. Личният състав, към който градоначалникът има отношение, надхвърля в пъти тези в най-големите и знакови предприятия в региона, като КЦМ, ВМЗ, транспортния гигант ПИМК и индустриалния "Либхер" взети заедно. 

За Пловдив няма данни някой от роднините на кмета по права, съребрена или кумска линия да е назначен на служба в общината. В партийните среди се говори, че най-близо до Иван Тотев в личен план стои заместникът му по транспортните въпроси Златин Велев. Двамата били съученици от Техникума по автотранспорт, но това не се брои за някаква специална връзка. Защото, както отдавна е казал бившият премиер Иван Костов, в тази държава всички сме братовчеди или съученици. Според запознати с методиката за кадруване под тепетата тук при избора на най-подходящите за съответната служба по-често става дума за партийната принадлежност на кандидатите. В което обаче няма нищо укоримо нито от законова, нито от морална гледна точка. Самият Иван Тотев неведнъж е пояснявал, че подобна практика е напълно разбираема, защото всеки иска да управлява с хората, на които има доверие, а това най-често са съпартийците му. Освен това, след като ГЕРБ носи политическата отговорност за важните решения, нормално е тези, които ще реализират политиките в дела, да са от същата партия. 

Заради сложната конфигурация, до която се стигна в Общинския съвет на последните местни избори, съставът на зам.-кметовете по райони е доста шарен. Постове там получиха всички, които, явно или тайно, подкрепиха Иван Тотев в битката му със Славчо Атанасов на балотажа през 2015 година. От друга страна, заради формата на управляващата на национално ниво коалиция напоследък се забелязва разведряване между ГЕРБ и представителите на Обединените патриоти и в Пловдив, което пък позволява и на разните македонски чети да натопят човката при кадруването тук и там, както се случи съвсем скоро при назначението на новия шеф на КАТ.   

Като цяло от представените в градския парламент политически сили няма недоволни по отношение на службите за партийния актив. И в Общинския съвет има и един особен вид политически сили, за които не щатовете от по 600-700 лева са важни, а бизнесът, който въртят като доставчици на услуги и други неща на общината.

Цялата тема четете във в. "Марица"

Като цяло сред пловдивските общински съветници няма недоволни от кадруването на общинските служби под тепетата
Като цяло сред пловдивските общински съветници няма недоволни от кадруването на общинските служби под тепетата
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3993
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...