вторник, 25 Февруари 2020 08:47 ч.

Родопчанин носи наши скъпоценни камъни в САЩ

Изкарват се пари, но е много рискован бизнес, казва Иван Тулумбаджиев
10.09.2017   |   15:14
Прочетена: 4099   |
Коментари: 0
Родопчанин носи наши скъпоценни камъни в САЩ

Иван Тулумбаджиев е единственият родопчанин, който участва на най-големите световни изложения на минерали и скъпоценни камъни всяка година в Тусон, Аризона, САЩ. Маданчанинът посещава огромните по площ изложения от 9 години. По американски тертип те се превръщат и в мащабно шоу.  


Пазарът на кристали в България тепърва се развива, по-трудно е, ако разчиташ на продажби само тук, казва Иван Тулумбаджиев.  

За пръв път за Празника на миньора в Мадан направиха, макар и скромно, изложение на минерали и кристали, излезли от недрата на Родопите. Желанието е градът да стане подобен център на ценители на природните красоти и колекционери, а и да подкрепи поминъка на местните. Изложителите обаче не са склонни особено да говорят за цените, които се постигат, както и реално какъв е мащабът на този бизнес у нас.

Под сурдинка се мълви, че някои правят удари с продажби в нета и за четирицифрени суми. Знае се само, че колекциите в къщите на местните от минерали са големи, ала рядко някой говори за тях.

"Изкарват се пари, но е много рискован бизнес. Той е и скъп, ако влагаш пари - трябва да купиш минерали от миньорите, след това да платиш за обработка. Не може да се определи и кое е най-скъпо. Това е хубавото на минералите, че те са уникални сами по себе си, защото няма един и същи образец. На външния пазар най-търсени са галенит, сфалерит и халкопирит. Не зависи от големината един образец може да е колкото дланта и да струва от 100 до 500 долара, а може да е един метър и да е по-евтин", казва Иван. Мъжът от дете се занимава с кристали и минерали, въпреки че не е бил миньор и не е работил за рудниците.

"В началото ми беше хоби, но след това ми стана бизнес. За девета година ходя на изложение в САЩ, доста разходи имам само по пътуването, в тях влизат и таксите за участие. Аз пътувам с жена ми, на двама човека участието с всички разходи е 9000-9500 долара, отделно плащаш образците. За мен не е от голямо значение, дали от самото изложение ще се върна с печалба. Важно е представянето, защото е добра реклама и след това ми помага да продавам през цялата година в интернет. Първата и втората година виждаш свят, правиш контакти, за да продаваш след това. След толкова години на изложения, ако при един и същи купувач отидем няколко продавачи, то той ще вземе мой образец, защото съм си изградил име. В САЩ има една приказка, която е клише, но се е доказала в живота: 10 години работиш за име, и след това името започва да работи за теб", казва Тулумбаджиев.

Въпреки че в Мадан има много хора с големи колекции, които продават минерали и кристали, на изложението в САЩ от Родопите ходи само Иван. От България в Аризона излагали кристали и минерали още едва двама българи от София. "Другите колеги ходят из изложения във Франция, Германия, Италия. Китайците са много добри клиенти, но аз най-добре работя с американците. Прагматици са, взимат решение много бързо и лесно, не се чудят", казва маданчанинът.

Изложение на минерали и скъпоценни камъни в Tucson се провежда всяка година през първата половина на февруари. То е стандарт в света за този вид изложения и най-голямото шоу в САЩ. Там става най-оживената борса, мястото, където се срещат продавачи и купувачи от целия свят.

Изложбените места са около 40 из града, шоуто се помещава в гигантски палатки, хотели и изложбени халета. И в тях се представят най-добрите дилъри от цял свят.

 Тулумбаджиев сключва договор със собственик на хотел, в който за изложението се представят над 300 участници. В българските сайтове обявите за продажба на кристали са безброй, като цените са от лев до 600-700 лева на образец.


 

Залата с ахати

Кристалната зала "Родопски кристал" е една от най-големите забележителности на Мадан. Създадена е през 1984 година и съхранява 581 минерални образци. Според специалистите малко са оловно-цинковите находища в света, в които могат да бъдат открити такива чудни кристални форми на  сфалерита, повечето от които са уникални.

Впечатлявdщи са със значителните си размери кубовете на галенита. С голяма научнопознавателна стойност са недоизградените и с негативни форми галенитови кристали. Най-разпространеният цинков минерал е сфалеритът. Неговото название идва от гръцката дума "sphalera", което означава лъжлив, измамлив. Тук могат да се видят кафяви, жълти и зелени клейофани, антрацитночерни марматити.

В Мадан могат да се видят и образци на обичаните от ювелири ахати.


Младежи правят сувенири от натрошени кристали 

Младежи от четири държави изработваха два месеца сувенири и предмети от натрошени кристали, които бяха представени на първия по рода си Фестивал на родопския кристал в Мадан. Форумът става по идея на сдружението "Деца със специални потребности" в общината, който защити проект „Изкуството - мост между различията”. Инициатор е местно сдружение, което се сформира от майки с деца със специални потребности преди няколко години. 

"Като минен регион се славим с добива на родопските кристали, които са всеизвестни. Решихме заедно с доброволците и децата със специални потребности да изработваме предмети на изкуството от натрошени кристали, които да бъдат представяни на всеки празник на града. Искаме този фестивал да стане традиция, казва  Емилия Георгиева, председател на сдружението "Деца със специални потребности".

Мадан се слави с Кристалната си зала, която преди е собственост на Горубсо, а сега се поддържа от общината. В нея има уникални кристали, събирани  още от 1945 година. /Марица.бг

 

Родопчанин носи наши скъпоценни камъни в САЩ
Родопчанин носи наши скъпоценни камъни в САЩ

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...