вторник, 20 Февруари 2018 05:21 ч.

Ройтерс: САЩ разполагат войски и бронирана техника в България

15.02.2017   |   22:01
Прочетена: 982   |
Коментари: 9
Ройтерс: САЩ разполагат войски и бронирана техника в България

До края на седмицата в България пристигат войници от САЩ и бронирана техника, заедно с още военно тежко оборудване, съобщи Министерството на отбраната, цитирано от „Ройтерс”.

Вчера 500 военни от елитен батальон на американската армия пристигнаха в Румъния, заедно с танкове и друга бронирана техника. Те ще останат там, като на всеки 9 месеца ще бъдат заменяни.

В България 120 американски военни ще са настанени във военната база при Ново село в източната част на страната и стават част от операция „Атлантическа решимост“, целяща да покаже на Москва ангажиментите на САЩ към съюзниците му. Те също ще останат, като замяната им ще става на ротационен принцип. Ще се увеличат и съвместните военни учения, потвърдиха от военното министерство.

Решението е за увеличаване на военното присъствие на Алианса в Източна Европа бе взето през миналата година при президента Барак Обама. То предвижда разполагане на военни части, без прецедент от края на Студената война насам.

Министърът на отбраната Джеймс Матис на САЩ заяви днес, че новият президент на САЩ Доналд Тръмп твърдо подкрепя Алианса. Но Матис същевременно предупреди съюзниците от НАТО, че трябва да поемат ангажимента да увеличат бюджетите си по отбрана, за да не стане така, че САЩ да „намалят“ подкрепата си към Алианса.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...