неделя, 19 Януари 2020 20:53 ч.

Росен Плевнелиев: Първите не бива да спорят през океана

Отидох в Германия със стари дънки и строшена "Лада", станах бизнесмен
25.09.2017   |   19:25
Прочетена: 431   |
Коментари: 0
Росен Плевнелиев: Първите не бива да спорят през океана

Историческият мандат за Ангела Меркел тепърва предстои. Няма съмнение, че тя ще бъде преизбрана. По-важното е не дали, а с кого ще трябва да управлява. Има три варианта и всеки един от тях е важен и за бъдещето на Европейския съюз и България.

Живял съм в Германия повече от осем години и приемам страната като втора родина. 
Отидох в Германия със скъсани дънки и счупена Лада. Няколко години по-късно имах офиси в три немски града и стотици работници. Германия ми подаде ръка като никой друг. Отидох там, без да знам как се прави бизнес и без да бъда бизнесмен. Видях как работят институциите и какво значи солидарност, справедливост и правила.

Той коментира посещението на Румен Радев в САЩ, както и външната политика на Америка и отношенията със Северна Корея.

Изключително притеснен съм от речта на Доналд Тръмп. За първи път в историята на ООН от трибуната американски президент открито заплашва други държави. Не приемам казаното от президента Радев по отношение речта на Тръмп, а именно, че с нея той е показал, че това да имаш силна армия и военна мощ е важна предпоставка, за да можеш да правиш ефективна дипломация. 

За мен оръжията и използването на военни технологии е точно обратното на дипломацията. Когато използваш оръжия, това означава, че нямаш аргументи.

 Притеснителна грешка на президента Румен Радев в Ню Йорк е и тази, че той не посети приема на Европейския съюз в ООН. Смятам, че, за съжаление, президентът няма да може да има така необходимата за България силна позиция в Европейския съюз.

В ООН бях поканен от най-влиятелната американска неправителствена организация "Конкордия" за световен дебат за бъдещето на планетата. За няколко дни ние плувахме в световната политика. Като човек от другата страна на барикадата говорих много свободно.

Когато премиерът и президентът са тук, в България, да седнат и се разберат за самолетите и корабите. Но когато единият е тук, а другият отвъд океана, може би е редно да седнат и да замълчат. Казусът със самолетите стана "моторно" известен, в него и двете страни имат своите аргументи. А не прилича на държавния глава да се бърка по някакъв начин в работата на правителството какви самолети ще купува. Най-доброто за България е да седнат и да се разберат, а не да говорят през океана излишно.

Никога не съм се месил в работата на Министерството на отбраната. Сега, когато държавният глава не е военен, му прилича да застане отстрани и да не се меси в работата на правителството. На президентската институция  прилича понякога да замълчи и да застане отстрани.

Ще го кажа много ясно - неуспехът на държавният глава е неуспех за всеки българин. Но нека не му спестяваме грешките с надеждата, че той ще се поучи от тях.

От ден първи като държавен глава аз търсех път как да покажа президентската институция на преден план. Винаги съм мислил дали институцията президент ще спечели или изгуби... Не бях против разсекретяването на стенограмата на КТБ.  Но институцията стана по-слаба заради факта, че разсекретяването стана начин да се завоалира и замете ситуацията.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...