понеделник, 16 Юли 2018 19:08 ч.

Руската аристокрация екзекутира Распутин на 29 декември 1916-а

29.12.2017   |   08:54
Прочетена: 555   |
Коментари: 0
Руската аристокрация екзекутира Распутин на 29 декември 1916-а

На 29 декември 1916 г. представители на аристокрацията в Русия, начело с княз Феликс Юсупов, екзекутират руския монах  Григорий Распутин. Обстоятелствата около самото убийство са мистериозни.  

Някои вярвали, че Распутин е физически и духовен лечител. Чрез ловки интриги обаче той придобива огромно политическо и религиозно влияние. То идва в резултат на болестта на престолонаследника Алексей Николаевич, който страда от хемофилия. След като лекарите не успяват да помогнат на принца, Распутин се моли за престолонаследника и става чудо - успява да помогне на Алексей. При всяка криза в здравето на престолонаследника монахът спечелва все по-голямо влияние в руския двор.

Аристокрацията в Санкт Петербург обаче не го одобрява. Когато цар Николай II заминава за фронта, влиянието на Распутин над царица Александра вече е неудържимо. Той става неин довереник и съветник. На 29 декември 1916 г. Распутин е поканен от княз Феликс Юсупов да посети двореца му на канала Мойка, където монахът е отровен с цианкалий. Когато видели, че отровата не му подействала, убийците стреляли неколкократно в него, той паднал. Исполинът обаче ненадейно се изправил и дори опитал да избяга. Екзекуторите му обаче го заловили. Разпитан бил разстрелян повторно, този път и в главата. Убийците му го завързали и го откарали до реката, в чиито ледени води било изхвърлено тялото му. След като бил изваден вкочаненият му труп, аутопсията установява вода в белите дробове, т.е. монахът издъхнал едва след удавянето си.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5901
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...