понеделник, 14 Октомври 2019 14:57 ч.

Руска ракета имитира Falcon 9 на Илън Мъск СНИМКИ

КОРОНА ще извежда в орбита до 7 тона товари
04.01.2018   |   07:47
Прочетена: 1397   |
Коментари: 0
Руска ракета имитира Falcon 9 на Илън Мъск СНИМКИ

Русия обяви, че ще възобнови проекта си за едностепенна ракета за многократно ползване КОРОНА, съобщи Лайф. Проектът бе замразен в 2013 година, но сега ще бъде възобновен.

Подобно нещо в момента прави само компанията SpaceX на Илън Мъск с ракетата си Falcon 9. Според руските медии, по този начин "Роскосмос" опитва да хване последния вагон на влака с корабите за многократно ползване - нещо, с което той изостава от американците повече от 40 години.

За разлика от совалките, които изискват огромни горивни резервоари, руската КОРОНА ще е едностепенна. Ще може да извежда в ниска околоземна орбита кораби с маса до 7 тона. Самата ракета ще тежи 300 тона.

Тя ще лети в балистична траектория и след освобождаването на товара ще се връща на собствен ход на земята.

КОРОНА ще бъде конструирана в Държавния ракетен център "В. П. Макеев", който разработва балистични ракети за подводници. Новата руска идея много напомня на замразения американски порект Delta Clipper на "Макдонъл-Дъглас.

Засега няма промени и в плановете за пускането в орбита на новия пилотиран космически кораб "Федерация" през 2022 година. Той също ще има модул за многократно използване и ще има две модификации - за околоземна и за лунна орбита. /Марица.бг

Редакция и превод Росен Саръмов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Руска ракета имитира Falcon 9 на Илън Мъск СНИМКИ
Руска ракета имитира Falcon 9 на Илън Мъск СНИМКИ

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...