неделя, 25 Февруари 2018 17:14 ч.

Руски туристи берат грозде в Брестовица

Чужденците изкупиха ширата от селото
12.10.2011   |   11:46
Прочетена: 3733   |
Коментари: 1
Руски туристи берат грозде в Брестовица

Руски туристи участват в тазгодишния гроздобер в село Брестовица. Това е една от атракциите, с които местните винарски изби привличат клиенти и развиват винен туризъм в областта. Обиколка из лозовите масиви и дегустация на традиционни червени и бели вина са част от програмата за популяризиране на селото като Столица на виното.
Чужди туристи луднаха и по ширата по време на станалия вече традиционен  фестивал “Грозде и вино”, който се проведе през октомври в Брестовица. Плодовият сок, заготовка за вино, който се получава при пресоване на грозде, бил най-търсеният продукт тази година.
За първа година всичко, което беше приготвено от грозде, като сладък суджук, сладка и рачели, беше продадено, обясни Георги Митърчев, кмет на Брестовица. На 1 октомври на площада в селото бяха подредени щандове на местни винарски изби и частни производители. Специални работилници демонстрираха пред гостите как се прави всичко от грозде. Около 30-40 са малките винарски изби в Брестовица. Голяма част от тях са насочили усилията си в развиване на винен туризъм и привличане на гости не само от България, но и от цяла Европа.
Разходка из лозовите масиви, оглед на избата, дегустация и проследяване историята на производство на виното, както и демонстрация на традиционен български фолклор са част от програмата, с която винарска изба Villa Vinifera привлича туристи от България, Русия, Австрия и Германия. Тя е създадена през 1936 г. Работи по класически тип производство - изцяло в дървени съдове, а виното съзрява дълбоко под земята. Реколтата тази година беше много добра. През декември гостите ни ще имат възможност да я опитат, похвалиха се от избата. И обясниха, че дотогава ще посрещат туристи с колекцията отлежали вина Barrell Fermented, снежни вина и розе от сорта “Мавруд” и купажни вина “Каберне Совиньон” и “Мерло”.
От винарска къща Bonini пък са заложили на малки бутикови серии вина от традиционните местни сортове грозде “Мавруд”, “Рубин” и “Димят” и различни купажи. В семейната изба сами обработват 120 декара лозя, достатъчни за производството на 100 хил. бутилки годишно. От там обясниха, че в момента кандидатстват за евросубсидии, а парите ще вложат в развиването на винен туризъм.
На българските сортове грозде акцентират и от винарска изба “Брестовица”. Те организират еднодневни турове за своите гости до лозовите масиви. Предлагат и т.нар. “обиколка на виното”, която включва участие на туристите в целия технологичен процес - от приемането на гроздето до отлежаването му в съдовете. На този етап все още нямаме собствена леглова база, но ползваме къщи в селото и по този начин съчетаваме винения и селския туризъм, заяви управителят на избата Красимир Патишанов.
За да развиваме винен туризъм, важно е да оправим инфраструктурата. Не можем да каним чужденци по разбити улици. Предвиждахме и ремонт на Влаховата къща, която също може да бъде включена в тези турове. Залагаме много и на двете новоразкрити могили в селото, които по предварителни прогнози ще съперничат на тази в Старосел и могат да бъдат включени в туристическите турове. За всичко това обаче ще са нужни средства, които могат да дойдат от европрограми като тази за развитие на селските райони. Засега обаче всичко остава в сферата на пожеланията, обясни Митърчев.
Македонци и французи са тези, които Брестовица очаква догодина по проекта на Фондация “Агора”.
В Брестник почти няма семейство, което да не се занимава с приготвянето на вино. Около 6 са избите, които произвеждат и продават, обясни кметът на Брестник Георги Козов. Той допълни, че тази година реколтата от грозде е много добра, захарността също. Качествата на местния еликсир смятат да демонстрират на коктейли и дегустации през декември, когато е и празникът на виното в селото. Тогава по традиция се провежда и конкурс за най-добро приготвено домашно вино и ракия.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4066
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...