петък, 18 Януари 2019 02:34 ч.

Ръкотворни чудеса привличат туристи край Ардино

Нишите на "Орлови скали" са врата към отвъдното, твърдят изследователи
12.01.2018   |   19:10
Прочетена: 639   |
Коментари: 0
Ръкотворни чудеса привличат туристи край Ардино

Само на 30 км югозападно от Кърджали, на 130 км югоизточно от Пловдив и на 140 км   южно от Стара Загора край малкото родопско градче Ардино  се намира тракийският скално-култов комплекс „Орлови скали“.

Преди да влезете в Ардино, идвайки от Кърджали, кафява табела ви отклонява по тесен асфалтов път, който след 2 км лъкатушене по хълмовете ви отвежда до паркинга в непосредствена близост до светилищния комплекс. Малко след началото на пътеката към Орлови скали можете да спрете при първата беседка, от която се открива прекрасна гледка към скалния комплекс.

Светилището е обявено за паметник на културата и природна забележителност. По тесен панорамен път ще стигнете с автомобил почти до комплекса. На недостъпно място в скалите са издълбани от човешката ръка около 100 ниши, 97 от които са запазени до днес. Подобни отвори са открити и на други места в Източните Родопи, но тук те са най-многобройни като концентрация върху един обект.

Поради големия наклон на местността от различните страни височината на скалата не е еднаква. Под скалите се наблюдават следи от улеи, жертвеници и други скалноизсечени съоръжения.

Съществуват различни теории за създаването на скалните ниши. Според някои учени те са основните погребални съоръжения на траките през Ранножелязната епоха. Грандиозните ансамбли от изсечени в скалите ниши са издълбани на голяма височина върху отвесните стени на видни отдалеч канари и масиви, предимно на огряваната от слънцето страна. Най-често нишите са с височина до 1 метър и дълбочина 40-50 сантиметра.

Край скалите, в които има изсечени ниши, са регистрирани следи от изпълнявани ритуали посветени на култовете към слънцето и скалата. Обаче самото им предназначение остава загадка. Най-разпространена в близкото минало е хипотезата, че трапецовидните ниши са служели за гробни съоръжения, в които са били поставяни погребални урни, така комплексите са играели ролята на своеобразни некрополи.

Според други учени нишите са „отваряли“ пътя към отвъдното и са символизирали врата между света на живите и този на мъртвите. По-късни местни легенда разказват за подземна река под „Орлови скали“ и за змей, който пазел съкровище.

Ръкотворни чудеса привличат туристи край Ардино
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...