неделя, 21 Януари 2018 13:01 ч.

Сагата "Площад Централен": Военният клуб давал тон на светската мода

12.08.2017   |   17:49
Прочетена: 656   |
Коментари: 0
Сагата "Площад Централен": Военният клуб давал тон на светската мода

Обществото на Пловдив се събирало във Военния клуб и давало тон на светската мода в града. Решението за построяване на нова сграда за нуждите на военните в Пловдив е взето на заседание на градската управа на 25 март 1898 г. Предложението дошло от кмета Христо Г. Данов.

Отпуснали място от над 818 кв. м терен между Цар-Симеоновата градина и ул. "Станционна" (днес "Иван Вазов"). До този момент дом на офицерите била неугледна сграда на същата улица. Строежът започнал доста по-късно, през 1906 г. Първата красива сграда била дело на арх. Никола Лазаров. Френският възпитаник сътворил истинско архитектурно бижу. Клубът се отличавал с две красиви кули. Сградата е завършена през 1908 г. С вътрешната украса се заел даскалът от Девическата гимназия Димитър Андреев-Андро.

Този царствен дом е открит официално през 1908 г. лично от цар Фердинанд. Пред сградата дори е била издигната триумфална арка за посрещането на високия гост, който е решил точно там да даде банкет по случай провъзгласяването на българската независимост. По това време неговите офицери са елитът на обществото ни - украшение на всяка обществена среда и проява. Така още с изграждането си импозантната триетажна къща е нещо повече от културна институция.

На 18 януари 1927 г. голям пожар унищожава напълно зрителната зала. Още на 8 август същата година започва ремонтът и на практика тя е изградена отново. Строителството приключва до зимата. Само след няколко месеца обаче - на 18 април 1928 г. в 21.20 ч., цялата сграда е напълно разрушена от голямото чирпанско земетресение. 

Специално създадена от правителството е Дирекция за подпомагане на пострадалите от разрушенията. Проектът за познатата на пловдивчани сграда е на арх. Стойко Стойков и арх. Борис Градинаров. Построили клуба наново за  4 730 981 лв. 

През 30-те и 40-те години на 20-и в. там се провеждат най-големите светски балове, в които участвало и елитното царско офицерско войнство.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
749
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...