неделя, 21 Януари 2018 13:00 ч.

Сагата "Площад Централен": До 1989-а хиляди маршируваха в единен строй

След промените посрещнахме тук папа Йоан-Павел ІI и Симеон
12.08.2017   |   19:37
Прочетена: 769   |
Коментари: 0
Сагата "Площад Централен": До 1989-а хиляди маршируваха в единен строй

Мощна песен "Работници, работнички, от вси страни, сплотете се" оглася площада. Тържествени колони начело с герои на труда, ударници и първенци в социалистическото съревнование крачеха усмихнати. Така живееше пл. "Централен" в годините преди 10 ноември 1989 г. Манифестациите бяха огромни и задължителни. Преди провеждането им на 1 май, 24 май, 9 септември и 7 ноември партийните секретари обикаляха в предприятия и служби със списъци, за да напомнят срещу подпис къде трябва да отидат колективите, разказват паметливи пловдивчани.

Уредбите ехтяха с "Дружна песен нека екне, песен, песен на труда! На сърца ни да олекне - да живей, живей труда". Хората викаха "КПСС-БКП" и „Вечна дружба“, а от трибуната местни и още по-висшестоящи велможи ръкомахаха на тружениците. 

Първоначално за тази цел се ползваше Домът на благотворителността и народното здраве на Димитър Кудоглу. После - за да звучи парадът още по-внушително, издигаха трибуна. Разполагаха я срещу пощата, там, където днес се намират археологическите разкопки.  

Стройните редици на ударниците под тепетата маршируваха чинно и по повод на големи държавнически визити. Плочките на Дража помнят стъпките на Ким Ир Сен и Шагу Шагари (1956 г.), Хо Ши Мин (1957 г.), Михаил Горбачов (1986 г.). В по-новата история паметно ще остане посещението на папа Йоан-Павел ІІ, който през 2002 г. отслужи света литургия на площада. 

В най-славното минало остава запечатано посрещането на Иван Вазов, когато площадът "Цар Симеон" почернял от хора, оркестри и управляващи. Връчили на Патриарха на българската литература диплом за почетен гражданин на Пловдив. Трогнат, той произнесъл реч, която завършила с думите: "Аз се чувствам щастлив в тоя мой втори роден град, дето получих най-чистите си вдъхновения, дето моята муза крепна и моят дух се окрили".


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
749
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...