понеделник, 17 Февруари 2020 20:53 ч.

Само две държави пред България в измамите с еврофондовете

18.07.2014   |   15:23
Прочетена: 1143   |
Коментари: 0
Само две държави пред България в измамите с еврофондовете
Автор на снимката: fermer.bg

Измамите с еврофондовете намаляват, но България остава в Топ 3. Страната е наказана с 19 млн. евро заради нередности през миналата година, показва Годишният доклад за борба с измамите за 2013 г. на Комисията за защита на финансовите интереси на Еврокомисията.

 

Регистрираните у нас измами за година са 97, преди нас са Италия с 302 случая и Румъния със 109. Сред държавите с най-много случаи за възможни злоупотреби с общностни средства са още Дания, Полша и Гърция.

 

В документа се отбелязва, че България е съобщила за възможни измами на стойност 9 393 095 евро. Случаите на измами в областта на земеделието са били най-чести в България, Италия, Дания и Румъния, като съставляват общо 75 на сто от всички съобщени нередности.

 

В доклада пише, че в България и Румъния са били открити слабости в системите за контрол на изразходването на средствата от ЕС, което е довело до предприемането на засилени мерки и така се е стигнало до голям брой съобщения за възможни злоупотреби.

 

Допълва се, че България и Румъния са съобщили и за вероятни злоупотреби със средства от предприсъединителните фондове в областта на земеделието.

 

Според доклада през миналата година нашата страна е съобщила за 82 предполагаеми измами в областта на земеделието, две в областта на риболова, пет в областта на политиката на сближаване, осем в полето на предприсъединителните фондове.

 

Нашата страна е заявила, че е открила нередности в 90 случая, за които няма съмнения, че са плод на измама и които се равняват на 15 962 386 евро.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...