вторник, 18 Февруари 2020 15:27 ч.

Само за жени: Как да прегледаме гърдите си сами

При всяко съмнение за изменения отидете на лекар
15.01.2018   |   23:05
Прочетена: 761   |
Коментари: 0
Само за жени: Как да прегледаме гърдите си сами

Стъпка 1

Започнете с това да наблюдавате гърдите си в огледалото. Застанете изправени, сложете ръце на кръста си (в поза Ф). Гледайте внимателно:

• дали гърдите ви са с обичайния си размер, форма и цвят

• дали гърдите са с нормалната си форма и без видими деформации или подувания

Ако забележите някое от посочените изменения, побързайте да посетите лекар:

• появила се деформация или издутина

• зърното ви е променило позицията си или се е вдлъбнало навътре, вместо да стърчи напред

• имате зачервяване, възпаление, обрив или подуване

Стъпка 2

Вдигнете високо ръцете си и наблюдавайте отново за същите промени, изложени в първата стъпка на домашния преглед.

Стъпка 3

Докато все още сте пред огледалото, гледайте внимателно и за някакъв секрет, който може да излиза от едното или двете зърна. Това може да е водниста течност, може да има млечен или жълт цвят или направо зърното да кърви. Възможно е светлата течност да се е получила в следствие на кърмене или хормонални изменения, но в последния случай трябва незабавно да се срещнете с лекар.

Стъпка 4

Легнете по гръб. Използвайте лявата си ръка, за да опипате дясната гърда. След това с лявата си ръка опипайте внимателно дясната си гърда. Внимателно докосвайте гърдите си с ръка, като държите пръстите си заедно. Правете кръгови движения.

Опипайте добре цялата гърда от горе до долу, кръг по кръг и след това направете същото, като правите кръговите движения на обратната страна. Прегледайте цялата гърда от ключицата, до горната част на корема и чак до под мишниците си.

Следвайте модела и се уверете, че преглеждате добре цялата си гърда. Можете да започнете от зърното и да правите по-големи и по-големи кръгове, докато се отдалечавате, в посока външния ръб на гърдата ви. Можете да движите пръстите си и нагоре-надолу вертикално. Според повечето жени този преход нагоре-надолу върши най-добра работа.

Опипвайте всички тъкани от предната към задната част на гърдите си. За да опипате не само кожата, но и тъканта под нея, използвайте лек натиск, а за да достигнете средните тъкани на гърдите, използвайте по-силен. Когато опипвате най-долния слой от гърдите си, трябва да можете да напипате и ребрата си.

При всяко съмнение, че в гърдите ви са настъпили изменения, отидете на лекар. 

 Източник: mamatatkoiaz.bg


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...