неделя, 23 Февруари 2020 00:36 ч.

Само за шест месеца имаме половин милиард долара оборот

12.08.2013   |   12:57
Прочетена: 1124   |
Коментари: 0
Само за шест месеца имаме половин милиард долара оборот

 Аркадий САЛИКОВ,  председател на  Беларуска универсална  стокова борса
- Г-н Саликов, представете накратко Беларуската универсална стокова борса
- Беларуската универсална стокова борса е създадена през декември 2003 г. Основната ни задача е да организираме и подпомагаме борсовата търговията, да съдействаме за експорта на наши стоки, както и да създаваме и прилагаме механизми за прозрачно провеждане на всички сделки. На този етап през борсата се търгуват над 300 позиции в области като машиностроенето, селското и горското стопанство, промишлени, потребителски и други стоки. Миналата година на Беларуската универсална стокова борса са сключени сделки за половин милиарда долара. Тази година само за първите шест месеца оборотът е за половин милиард долара. Ако се запази това темпо до края на 2013 г. , сумата може и да надхвърли 2 млрд. долара.


- Кои са най-предпочитаните български хранителни стоки в Беларус?
- Българските продукти имаха традиционно присъствие в бившия Съветски съюз, включително и в Беларус. Познаваме добре вашите плодове и зеленчуци и по-точно тези, които се произвеждат в район Тракия. Знаем вкуса на зеленчуковите консерви, както и на пресните зеленчуци. Много популярно е виното, но недостатъчно при нас, затова можем да развиваме стокообмен и в това  направление, не само за внос на плодове, зеленчуци и консерви от Първомайския край.


- Какви условия за търговия предлага Беларуската стокова борса?
- Важното е, че ние предлагаме продажба без посредник, на производствена цена на всички български партньори, които пожелаят да търгуват с Беларуската стокова борса. Отскоро въведохме електронна търговия, а регистрацията е напълно безплатна. На този етап сайтът на борсата е на руски и английски език, но скоро време ще включим и опция на български език. Що се касае за беларуски стоки, които могат да се търгуват в България, на първо място това са млечните продукти, както и сухото мляко. Беларус е на пето място в света по производство на млечни продукти. Смятам, че българските компании ще  проявят интерес към тях.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...