сряда, 21 Ноември 2018 18:17 ч.

Сандю Бешев яха трона на Зевс 40 пъти

03.05.2010   |   14:51
Прочетена: 6757   |
Коментари: 2
Сандю Бешев яха трона на Зевс 40 пъти
Снимка: На пик Ленин, 7134 м, 1967 г. ­ първата българска експедиция на седемхилядник

Съдбата му е уникална - доц. Сандю Бешев е човекът, изкачил най-много върхове ­ над 500, и написал най-много книги за върхове. Последната, 14-та поред, която се появи преди броени дни, е посветена на Олимп, върха на боговете. На митичния Митикас, до трона на Зевс, Сандю е бил 40 пъти ­ едно от изкачванията, с 8 души от “Марица”, е посветено на 10-ия юбилей на най-големия извънстоличен български всекидневник. Снимки от поставянето на паметната плоча на “Марица” на Олимп присъстват в книгата. Сандю вече е побратим на повелителя на боговете, шегуват се с право приятелите му.
Едно пъргаво момче скъсява задължителния училищен крос като изкатерва висока скала. И е наказано с двойка и поправителен изпит. В случката отпреди много години има символика и рекорд - един от многото в живота на Сандю Бешев. Със сигурност той е единственият заслужил майстор на спорта с двойка по физическо. Рекордите на един от най-известните български алпинисти ­ катерач, експерт, писател, не спират дотук ­ 7 пъти на Елбрус (5642 м), 7 пъти на Монблан (4810 м), водач на десетки експедиции - у нас, в Алпите, Кавсаз, Андите. Сандю е
участник в първата българска експедиция на седемхилядник ­ тази на пик “Ленин”, сега Независимост, 7134 м. Бешев забива българския трикольор на ледения памирски красавец през 1967 г. На слизане екипът едва не загива - вятър е отнесъл палатките в лагера за нощувка на 6800 м. Налага се да преспят при минус 38 градуса в ледена пещера, която сами копаят. Това е един от най-тежките моменти в алпийската кариера на Сандю.

Впрочем точно оная историческа двойка в 10 клас го свързва завинаги с планините. Дотогава момчето от Ловешко обича Балкана, опнал яка снага на юг, но няма и представа що е то алпинизъм. Съдбата е решила да го свърже завинаги с върховете ­ скандал заради две яйца и безпричинно уволнение изстрелват младежа в алпийската школа в Мальовица. Оказва се, че е роден да катери скали. Става инструктор, завършва ВИФ (сега НСА), става любим ученик и свръзка на Георги Атанасов, Джиджи - единствения професор по алпинизъм в света. Двамата с Джиджи - луди глави, са първите, които катерят върхове и стени през зимата ­ стената на Мальовица, Злия зъб, Еленин връх. Бешев има 36 зимни изкачвания на стената на Мальовица - един от най-трудните обекти за катерене у нас и символ на българския алпинизъм. При това първите от тях със съвсем примитивни приспособления ­ например конопено въже, което при минусови температури става по-скоро убиец, отколкото помощник.

Животът му е постоянно състезание с времето и победи над собствената издръжливост и висините. Върховете, които е изкачил, са повече от 500 ­ в Европа, Азия, Южна Америка. На 15 от тях е стъпил пръв и им е дал име по неписания световен планинарски закон. Един от тези премиерни върхове Сандю Бешев е нарекъл България ­ в Кордилерите в Перу, с височина 5111 м. Цели два върха пък е назовал на любимия Пловдив ­ единият в Монголски Алтай, другият в Кавказ.
Най-трудният момент в катераческата му кариера обаче е битката със страховитата Безенгийска стена в Кавказ ­ изключително тежък едноседмичен маршрут по заледени върхове. През 1961 г. там загиват трима от най-добрите български алпинисти, сред които легендарният Цанко Бангиев. Сандю и оцелелелите от експедицията правят ужасяващо спускане по трикилометров леден отвес. Откриват огромния кратер, буквално погълнал приятелите им. На ръба на кратера откриват марлената маска на Цанко. Три години след кошмара Бешев отново тръгва с нова експедиция за Безенги в памет на загиналите ­ този път българите се справят с тежката задача перфектно. Всички наши вестници излизат с огромни заглавия: България вече има виза за най-високите върхове.

Повече от 30 години Сандю е посветил на научното изследване на световния и български алпинизъм ­ освен 14-те книги плод на неуморното му перо са над 400 статии в популярни вестници и списания. Доц. Бешев е един от утвърдените автори на “Марица”, безспорен капацитет по планинарски проблеми. Всички негови приятели са свикнали не само с невероятната издържливост на краката му, но и с пъргавия му ум, който го превръща в истинска като ходеща енциклопедия на алпинизма ­ цитира по памет факти и цифри с точността на компютър. Летописец на българския алпинизъм ­ заслужил е това звание с най-мащабния си труд “Върхове”. Издава и уникален документ ­ дневника на един от най-големите ни алпинисти Христо Проданов, книга за Андите, ръководства по спортно катерене.

Точно в книгата за Андите Бешев описва жестокото земетресение в Перу, при което лавина от скали и лед се срива от 6000 м и затрупва градчето Ундай в планината Оскаран с 14-метров слой. Оцеляват само двама от жителите, които наблюдавали трагедията от близък хълм. Сега там се извисява паметник, подобен на известната статуя на Исус в Рио.
Да тръгнеш с водача Сандю към който и да е връх означава, че със сигурност ще стигнеш и ще се върнеш невредим - малцина са хората с такъв опит и безпогрешен нюх за опасностите на планината. Още по-малко са хората, заредени с толкова любопитни истории ­ за местности, герои, случки.

Като всеки амбициозен човек и доц. Бешев си има неосъществена мечта - да стъпи на осемхилядник.
Прави го в сънищата и в книгите си. Какъв по-добър подарък от съдбата ­ стотици върхове и десетки книги. Кръстникът на върхове Сандю Бешев е истински щастливец. Дори и без да е влязъл в Гинес. Може и това да стане, щом съдбата го е орисала да бъде човекът сред върхове.

ТОП 3
Заедно с вечните съперници проф. Атанасов и Енчо Петков доц. Бешев е в тройката на първото поколение големи алпинисти на България. Великият Христо Проданов в известен смисъл е ученик на Бешев ­ участник в националния младежки отбор по алпинизъм през 1960-те, когато Сандю е треньор. Проданов е участник в експедиция на Елбрус, където Бешев е ръководител. Амбициозният Христо, известен с нечовешка издръжливост, по принцип не пуска никого пред себе си, но от уважение към “шефа” е на крачка зад него. На метри под върха обаче Сандю пуска младока и той се изстрелва като тапа към върха.

Валтер Бонати, Рейнхолд Меснер, Войчех Куртика, Анджей Завада, Едуард Мисловски са големите имена в световния алпинизъм, на които Бешев е стискал лично ръката. Сред съвременните ни катерачи оценява високо Николай Петков, стъпил два пъти на Еверест, както и младата ни надежда Дойчин Боянов, стъпил без кислород на Покрива на света през 2004 г.

НЕЖНО РАМО
Старата истина, че зад всеки успял мъж стои изключителна жена, напълно важи за писателя алпинист Сандю Бешев. Той е и щастливец жаждата за върхове да е семейна черта. На издръжливостта и пъргавината на съпругата му може да завиди всяка атлетка. И за Ганка Бешева, бивша състезателка в националния отбор по алпинизъм, върховете са неизменна част от живота ­ в колекцията є са Елбрус, Монблан, Олимп - пет пъти. Запалени планинари са и двамата им синове.

Май, 2001 г. С екипа на “Марица” Сандю Бешев
монтира на връх Олимп паметна плоча
по случай 10-годишнината на вестника

Името на Сандю Бешев фигурира
цели 40 пъти в паметната книга
на най-високата точка на Олимп - Митикас 2918 м

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7370
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...