неделя, 21 Януари 2018 13:01 ч.

Сапьори погребват Дом "Кудоглу" по заповед от Дража

12.08.2017   |   11:30
Прочетена: 1247   |
Коментари: 0
Сапьори погребват Дом "Кудоглу" по заповед от Дража
Снимка: Стилният Дом "Кудоглу"

Централна поща, бившият Партиен дом и хотел "Тримонциум" обрамчват площада и създават съвременния му вид - за съжаление разностилен и хаотичен.  

"Тримонциум" е емблематична за Пловдив сграда в строг сталинистки стил. Отваря врати през 1956 г.  в чест на Априлския пленум на БКП. Години наред тук отсядат всички гости от партийния елит и чужбина. От 1999 г. хотелът е част от веригата "Принцес Интернешънъл".

С модерната сграда на пощата е свързан един от най-големите грехове на пловдивската управа. До 1970 г. тук се издига достолепната поща, градена през 40-те години на 20. век. Тя е обградена с ансамбъл от стилни сгради. Сред тях е и прочутият Дом на благотворителността и народното здраве, където се лекуват безплатно хиляди болни. Паметник на културата, дарение на града от видния филантроп Димитър Кудоглу.

Решение за разширение на пощата от 1970 г.  се оказва фатално за Дома на Кудоглу. Въпреки протестите на НИПК и на кмета Диран Парикян първият секретар на ОК на БКП Дража Вълчева подписва смъртната присъда на Дома, а сапьори приключват проблема. Така градът се сдобива с модерна поща, с огромни зали и облицовка. Днес сградата е в печално състояние. Изчезва безследно и уникалният часовник от старата поща, който отчита времето в 35 столици едновременно.

При откриването си на 8 септември 1969 г. 12-етажният Партиен дом е най-високата сграда в Пловдив, нищо че затапва гледката към Родопите. Тук "жертвите" са по-малки - лятно кино и прочутият магазин Плод-зеленчук с водни витрини. На откриването се изсипва цялото партийно и държавно ръководство начело с вожда Тодор Живков. Днес символът от соца отдавна е загубил статута си на властова кула и се нуждае спешно от основен ремонт.

Сапьори погребват Дом "Кудоглу" по заповед от Дража
Хотел "Тримонциум" през 1960-те с красивия розов фонтан
Хотел "Тримонциум" през 1960-те с красивия розов фонтан

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
749
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...