сряда, 16 Октомври 2019 01:25 ч.

Свлачище на златния път спира приемането му

18.08.2017   |   18:30
Прочетена: 973   |
Коментари: 0
Свлачище на златния път спира приемането му

Голямо свлачище стопира приемането на обходния път на язовир "Цанков камък" в републиканската пътна мрежа. Сагата тече от пуска му в експлоатация през 2010 г. Девинчани не спираха да се оплакват оттогава досега, че вечно е пълен с паднали камъни, а често се случваше срутища и свлачища да го затварят целия или едно от платната.

Повече от година опасно свлачище е затворило едното платно на пътя в близост до разклона за с. Лясково. Цялото трасе продължава да е с акт 15 и да не е прехвърлено на Агенция "Пътна инфраструктура" като част от републиканската пътна мрежа.

 "Пътят има издаден акт 15 с редица забележки от агенцията. От АПИ не го приемат, докато собственикът не ги вземе предвид, едното от тях е да се отстрани това свлачище", каза областният управител Недялко Славов.  

От НЕК обаче не искат да влагат още пари в този път, предвид огромните средства, вложени в него и в строежа на "Цанков камък", от който проект е част и строежът на пътя. Още повече че и технологично решение за момента за свлачището няма, тъй като има опасения, че ако тръгне да се работи по него, ще се срути много повече.

"Изискват се много средства, за да бъде подпрян трайно скатът", обясни Славов. Ситуацията била абсурдна, но логична, тъй като на трасето е правен не един допълнителен ремонт и вложените пари са огромни. Рехабилитация на пътя Девин-Кричим предстои да се прави, очаква се скоро да се избере изпълнител на обявената обществена поръчка, но в нея не е включено трасето на "златния" път, уточни той. 

Третокласното шосе бе направено заради строежа на язовир "Цанков камък", който заля старата отсечка Девин-Кричим. То включва 10 км нов път от Девин към Пловдив по билото над водоема и рехабилитация на 11 км от съществувалия път от село Лясково към Михалково и тунел. Свлачището се намира на рехабилитирания участък, на половин километър след тунела в посока Михалково. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...