понеделник, 20 Август 2018 00:10 ч.

"Св. Седмочисленици" отвя МГ-то на финала за будителите

Двубоят между Английската и Търговската завърши с победа на юбилярите
09.06.2013   |   17:20
Прочетена: 4219   |
Коментари: 31
"Св. Седмочисленици" отвя МГ-то на финала за будителите
Снимка: Маститото жури оценяваше следовниците на будителите
Автор на снимката: Любен БАКОВ, Marica.bg

Най-младото пловдивско училище - СОУ "Св. Седмочисленици", се оказа фаворит на градските финали на състезанието "Народните будители и аз", организирано от Ротари и Зонта клуб.

6-класниците от тракийското школо надвиха наборите си от Математическата гимназия в оспорвана битка за Стефан Стамболов и Княз Борис I, която се проведе днес в Новотела. Знанията за патроните оценяваше мастито жури от двама академици историци - Георги Марков и Константин Косев, както и издателят Иван Гранитски и гл.ас. Симеон Кацаров от Пловдивския университет.

Каква е съдбата на Стефан Стамболов след падането му от власт, защо Борис приема християнството тайно, кога и как е сключен т.нар. дълбок мир, бяха част от въпросите, над които мъдруваха учениците. Те имаха точно минута да обмислят отговора. На допълнителния кръг с въпроси с повишена трудност времето бе три минути и отборите имаха право да ползват лаптопи, джиесеми и помощна литература.

Победителите от "Св. Седмочисленици" спечелиха екскурзия до Самуиловата крепост и Рилския манастир, а подгласниците им - до Старосел и Казанлък. Класираните на трето място от ОУ "В. Левски" ще пътуват до Карлово, Сопот и Калофер.
Както миналата година, така и тази, в надпреварата между гимназистите един срещу друг се отказаха отборите на Английската и Търговската гимназия. Предният път се разрази лют скандал между конкурентните тимове и състезанието бе прекратено. Този път битката бе достойна и оспорвана и тийнейджърите показаха солидни знания за Ангел Кънчев и Райна Княгиня. На първа позиция се оказаха юбилярите от ЕГ "Пловдив", които спечелиха екскурзия до Троя Търговската ще пътуват от Етъра и Габрово, а трети са ОМГ и те ще ходят до Панагюрище и Оборище.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
6258
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...