събота, 29 Февруари 2020 00:11 ч.

Сделките с офис сгради ще движат пазара през 2018 г.

10.01.2018   |   11:00
Прочетена: 495   |
Коментари: 0
Сделките с офис сгради ще движат пазара през 2018 г.

След продажбите на големи търговски центрове през миналата година през 2018 фокусът на инвеститорите в имоти се измества към офис площите. Очакваме придобиванията на първокласни офис сгради да са двигател на пазара през новата година, коментираха от консултантската компания Cushman&WakefieldForton. Със сделки с бизнес имоти за близо 1 млрд. евро 2017-а беше пикова за инвестиционния пазар. От тях около 870 млн. евро е стойността на придобиванията с инвестиционна цел - управление и реализиране на доходност от наеми. Най-голямата сделка беше тази за мол ParadiseCenter, който бе продаден на южноафриканския фонд NEPI срещу 252.9 млн. евро.  

„През последната година действително имахме много активен пазар, но той освен позитиви крие и рискове. Много продавачи подходиха прекалено оптимистично и излязоха с нереално високи ценови очаквания. Ние обаче все още не регистрираме инвестиционен интерес, подобен на този към пазарите Централна Европа“, предупреди Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в Cushman&WakefieldForton. Според него сделки ще има само при наличието на реализъм от страна на продавачите. Прогнозата на Cushman&WakefieldFortonе, че през 2018-а пазарът на бизнес имоти няма как да достигне обема от предходната година заради ограниченото предлагане на първокласни активи. Доходността по сделките ще продължи плавно да намалява през следващите месеци, като към момента тя се движи около 7% за търговските площи и между 7.5 и 8% за офис площите. В по-дългосрочен план обаче тази тенденция едва ли ще се запази, предвид покачването на лихвите и поскъпването на финансовия ресурс.  

Силен остава и интересът за строителство на нови проекти, като най-силно изразен е той при офис площите и на жилищния пазар. Изпълнителният директор на Cushman&WakefieldForton Михаела Лашова отбеляза като силен тренд и инвестициите в мултифункционални проекти, които съчетават различни видове площи. „Активният имотен пазар от последните години даде кураж на много инвеститори да започнат по-мащабни проекти в големите градове.  

Като цяло най-активен остава пазарът на офис площи, който приключи 2017 г. с наемни сделки за 198 000 кв. м. Числото е без прецедент за нашия пазар и е в резултат както от силното търсене от страна на ITи BPO бизнеса, така и от завършването на големи първокласни проекти, които отговарят на нуждите на наемателите. През 2017-а бяха завършени близо 116 000 кв. м нови офис площи, които в голямата си част бяха отдадени под наем още в строеж. През тази година се очаква завършването на нови 178 000 кв. м, като над 40% от тях вече са отдадени. Наемните нива остават стабилни на 13.5 евро/кв. м за първокласна офис площ.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...