неделя, 21 Януари 2018 18:24 ч.

Седемгодишен върти компания за отпадъци

До момента е спечелил 11 хил. долара, мечтае за боклукчийски камион
20.03.2017   |   11:14
Прочетена: 1492   |
Коментари: 5
Седемгодишен върти компания за отпадъци

Когато Раян Хикман бил на 3 години и половина, посетил центъра за рециклиране rePlanet в Калифорния. Хлапето било много впечатлено.

На следващия ден, докато се разхождал с баща си Деймиън на алеята в техния град Сан Хуан Капистрано, изведнъж посочил към земята и казал: „Моят нов бизнес! Ще взема всички опаковки и бутилки от всички хора в квартала“.   

Днес Раян е на 7 години и е изпълнителен директор, мениджър и служител на компанията Ryan\'s Recycling Company. Има 50 клиенти и над 200 хил. рециклирани бутилки и опаковки. По данни на баща му Деймиън Хикман, Раян вече е спестил 11 хил. долара.

Парите се съхраняват в сметка, предназначена за колеж, въпреки че Раян иска да купи боклукчийски камион и  да стане боклукчия.

Баща му коментира, че парите трябва да се събират за образование, но в крайна сметка решението ще бъде изцяло в ръцете на Раян, когато навърши 18-годишна възраст.

Едно от любимите места на Раян е центърът за морски бозайници, на който малчуганът дарява всички приходи от продажбата на тениски, брандирани с логото на компанията, като сумата досега е достигнала 3700 долара.

„Харесвам да ходя там и да наблюдавам морските лъвове. Парите, които даряваме, им осигуряват храна и лекарства“, казва невръстният предприемач.  

За четири години дейност целият квартал вече е свикнал с малкото момче, което чука на вратите, за да вземе всички рециклируеми отпадъци. По-ентусиазираните съседи дори оставят сами торбите пред вратата на семейство Хикман. 

Любимото занимание на Раян в училище е да помага на чистача да сортира боклука. Жена ми и аз подкрепяме това, което прави, и сме казали, че може да спре когато си иска. Искам да го виждам с приятели, но знам, че рециклирането го прави щастлив.

Всъщност той запали и други деца и сега заедно с четирима свои приятели помагат на чистача в училище, споделя бащата на малкото момче.  

Хикман, който работи като графичен дизайнер, се определя като не повече от средностатистически любител на рециклирането. Това не пречи обаче той да помага пълноценно на сина си.

Веднъж на всеки три седмици пътуваме до центъра за рециклиране, където му помагам да сортираме стъклото, алуминия и пластмасата, когато има голям купчина, казва бащата и допълва, че ролята на шофьор също е запазена за него.   

Въпреки купищата поздравления и благодарност Хикман предпочита да остане малко по-предпазлив. Опитвам се да обезсърчавам директните дарения, тъй като не искам хората да мислят, че се опитваме да правим пари от детето, казва Деймиън.

Но все пак част от мненията са в друга посока, че детето е маркетингов инструмент за бизнеса на майка му и баща му. /Марица.бг

Седемгодишен върти компания за отпадъци

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
799
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...