понеделник, 27 Януари 2020 01:50 ч.

Седмичен цикъл: Летящото куче и индиферентната публика

16.10.2016   |   12:41
Прочетена: 1140   |
Коментари: 1
Седмичен цикъл: Летящото куче и индиферентната публика

            Георги ПЕТРОВ


 

 

Да вземем само информационния поток на  миналата сряда. Времето беше облачно и ветровито с превалявания на места. Изясняваше се от запад на изток. В София искаха  да им  пуснат парното. В провинцията се молехме зимата да закъснее колкото може повече, за да икономисаме от дървата и кюмюра. 

Миньорите от рудник „Бабино”стачкуваха на 500 метра под земята.Чорбаджията им Ковачки съобщи, че ще закрива рудника и те ще останат без работа. После оттегли съобщението, но те излязоха от рудника, не му вярват. И на държавата не вярват. В този рудник имаше такова нещо и преди едни други избори. 

Може да се очаква и гръцките хотелиери да  протестират. Нашите законотворци отменят сливането на почивните дни по официалните празници. Когато ги имаше, половин милион български чиновници три-четири пъти в годината по за 4 дни отпускаха по гръцките острови и пълнеха гушката на съседите. Сега те ще се засегнат и ще навият селяните си, като приберат реколтата, да блокират нашата  граница. 

Немалка група пловдивчани подпалиха социалните мрежи с притеснението си, че се харчат държавни парички, за да се санира външната ограда на Пловдивския затвор. Наложи се директорът на богоугодното заведение  да обяснява, че влага подяжда стената и ако тя не се изолира, стената ще рухне. Не каза, че тогава затворниците ще избягат, но каза, че подлепването й с тънък стиропор е най-евтиният начин за изолиране на влагата. 

Това не попречи на  форумните ехидници да предричат, че след като им бъде направена термоизолирана дворна ограда, затворниците могат да се надяват и на  припечена филийка с чер хайвер на закуска. 

Тръгна към отшумяване новината за подлото картелно споразумение  между големите вериги търговци на дребно на моторни  горива у нас. Специализираната държавна комисия каза, че повечето белези на картелното  споразумение са налице. Адвокатите на картела казаха, че няма доказан нито един такъв белег. 

 В кафенето стана дума за това, че щом по-голям престъпник, човек или корпорация бъде хванат в крачка, големите, престижни и  утвърдени адвокати се втурват да го защитават. И между големите от  тези две  страни можело да има картелно споразумение, но кой ще го докаже. 

И тъй като не на всички адвокати господ праща  големи престъпници  за защита, тези дни адвокатска асоциация поиска да се вдигнат минималните задължителни цени за всички разновидности на адвокатската защита за всички слоеве на населението. Сред основните мотиви за това повишение е изтъкнато запазването на престижа на професията. 

 В по-старите времена много се е  държало да не пострада престижът на професията на палача. Да не би да става дума за някакво съвместяване на дейности?! 

На този иначе обикновен октомврийски ден депутатите си гласуваха ваканция от днес до деня на президентските избори. За да не се използвала високата парламентарна трибуна за предизборна агитация и пропаганда. 

Хитро, ще каже някой. Хитро, ама  дали ще разсмее публиката? Тъй като напоследък се говори, дори и от народните ни представители, че парламентът ни и въобще политическият ни живот се е превърнал в цирк, да си припомним стар  виц за проблемите на истинския цирк. 

Циркът е от най-старите изкуства, зародил се е още по времето, когато човекът се е изправял на задните си крака.  И  заради хилядолетното си съществуване цирковото изкуство ставало  все по-трудно за практикуване, трудно се измисляли нови номера. 

Та директорът на завяхващ цирк обявил  конкурс срещу огромна награда за измислилия нов номер. Минали много кандидати за приза, но директорът отхвърлил всичките им предложения, познати му били до болка. Докато дошъл човекът с кученцето. 

Кученцето може да пее, казал артистът. Много кученца певци, отсякъл директорът. Кученцето може да брои… Много кученца могат да броят, и т.н. Когато  артистът казал, че кученцето може да лети, луда надежда обхванала отчаяния цирков директор. 

Веднага отишли под празното  шапито. Артистът заповядал на кученцето да полети и то полетяло, започнало да кръжи под купола на цирка. Да, но повлечено от центробежната сила, излетяло през отворения отдушник на шапитото. Директорът и дресьорът веднага излезли навън, за да не им отлети в неизвестното новият номер. 

Видели, че кученцето продължава да лети, като кръжи около цирковия купол отвън. Но видели този полет и двама много пияни джентълмени, които преминавали край празния цирк. Поспрели се и единият казал на другия: Да се прибираме, защото кучетата летя ниско, ще вали. 

Надеждата на цирковия директор спихнала като спукан балон. Хубав номер, но няма да мине, публиката  е индиферентна, рецепторите й са атрофирали от тривиалностите и възприемат новото като нещо обикновено, казал той още по-отчаяно на дресьора новатор. Иначе, когато вицът беше нов, поуката от него беше, че нищо не може да учуди пияния човек. 

В сряда впечатли  публикация на журналиста от Дойче веле Ясен Бояджиев. В нея той каза на публиката си, че знае отсега и на нея ще й каже за какво ще говорят в предизборните си кампании всички кандидати за президенти и за какво няма да говори почти никой от тях. 

Всички ще говорят за националната сигурност като защита от евентуалните нахлувания у нас на миграционни потоци. Ще говорят и за това с Европа и САЩ ли да вървим към бъдещето си, или с Русия. Никой или почти никой няма да обели дума за наболелите дори възпалени вътрешнополитически проблеми, разграждащи скелета на националната ни сигурност. 

А ако някой от кандидатите реши да разрови бунището на разлагащата корупция у нас,  той със сигурност няма да е сред отишлите на балотаж, предрече г-н Бояджиев. 

Не са само Ясен Бояджиев, десетки още умни анализатори се трудят неуморно, за да обяснят  на българските  избиратели какво трябва да имат предвид, когато гласуват. Но, като разровим  информационния поток само на един обикновен ден, какво виждаме? Политическият  цирк у нас си се чувства добре със старите си прастари номера. Публиката е индиферентна, със закърнели рецептори за новото и заобикаля шапитото. 

Дано само зимата да позакъснее, за да икономисаме от кюмюра!


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...