неделя, 18 Февруари 2018 20:19 ч.

"Седмото тепе" стана лятна читалня за деца (СНИМКИ)

Три дни ще рисуват в градинката, след това отиват в двора на Библиотеката
08.07.2014   |   14:30
Прочетена: 1275   |
Коментари: 0
 "Седмото тепе" стана лятна читалня за деца (СНИМКИ)

Десетки малчугани огласиха градинката "Седмото тепе" и стълбите зад Джумая джамия вчера. Те четат, рисуват, играят като актьори. Три дни ще продължи фиестата "Лятна читалня на открито в Пловдив", след това купонът се мести в двора на Детския отдел на Библиотека "Иван Вазов".

Инициативата е на библиотекарите, подкрепена от издателствата „Просвета”, „Фют”, „Егмонт България”, „Клевър бук”, „Хермес” и „Жанет – 45”. Идеята е малките пловдивчани да се забавляват със смислени игри и да се учат да четат книжки, разказва директорът Димитър Минев. Той даде тон на тридневното ателие като грабна първата книжка, която му попадна пред очите "Безкрило хвърчило", и прочете стихотворението "Пчели". 

"От ранна пролет чак до късна есен / се носи звънката им песен:, рецитира той. Жън-жан-жин, жън-жан-жин..., пригласяха му децата.

В това време групичка от нетърпеливи момичета вече сглобяваха картонена скулптура от букви. В тях изписваха любими думи и имената си. Прорезите вплитаха един в друг, нанизваха ги и ги украсяваха с рисунки. На пейката други изрязваха любими герои от приказки и ги оцветяваха.

В игри с пъзели от букви, картинки за боядисване, лепенки, стикери и уроци по рисуване с доброволци от Библиотеката и "Лайнс клуб - Филипополис" за трета поредна година преминава лятната читалня за малчуганите на Пловдив. 

След трите дни в градинката "Седмото тепе" ателиетата ще продължат да радват децата в библиотеката - къщата на ул. "Авксентий Велешки". Там ще могат да избират между много детски книги, списания, енциклопедии и дарени книжки. Четенето ще разнообразяват със съставяне на приказки, театър и уроци по различни езици. В едно от ателиетата ще работят с активни карти и книги-игри. За тях са се погрижили от "Клевър бук". В другото ще разглеждат списания и ще решават задачи от забавните страници на "Егмонт-България" и "Фют", "Просвета" пък е подготвила помагала за развитие на концентрацията. В третата работилничка ще бъдат книгите от летния списък с четива, задължителни за училище, осигурени от издателство "Хермес". В четвъртото ателие ще играят на театър и ще подготвят миниспектакъл, чиято премиера ще бъде на 10 юли. Режисьори на представлението са студенти от Пловдивския университет. Авторката Катя Белчева, която води издателска къща "Жанет 45", гостува във вторник, с нея ще съставят приказки и ще правят книжки.  Всички, които имат читателска карта, ще могат да учат английски, испански, италиански и немски безплатно с доброволците от "Лео клуб – Пловдив".

Приключението е всеки ден от 10 до 12 ч. Всяка игра ще завършва с награда за най-активните участници.  Това е нашият принос в честванията на годината на Правата на детето, казва в заключение Минев.

Родителите се радваха, че има къде да оставят отрочетата си, за да се занимават с интересни игри. Единственият въпрос, който възрастните задаваха, бе: Колко часа мога да оставя детето си при вас?

 "Седмото тепе" стана лятна читалня за деца (СНИМКИ)
 "Седмото тепе" стана лятна читалня за деца (СНИМКИ)
 "Седмото тепе" стана лятна читалня за деца (СНИМКИ)
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3950
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...