понеделник, 19 Март 2018 04:59 ч.

Селските кметове овладяха Фейсбук

Управниците се отчитат в социалните мрежи като в някогашната радиоточка
20.02.2017   |   14:42
Прочетена: 1384   |
Коментари: 0
Селските кметове овладяха Фейсбук
Снимка: С общи усилия си направихме

Кметове в Подбалкана масово се отчитат във фейсбук. Даже управниците на най-малките селца, в които живеят основно роми и възрастни хора, смениха изчезналата радиоточка със социалните мрежи. За българския пенсионер интернет се оказа вода до колене. Бабите и дядовците без проблеми ровят в нета, не само за виртуална среща с децата и внуците. Те очакват да видят в мрежата какви ги върши местната власт. Макар и на възраст, повечето хора от Карловско са с висока техническа грамотност - много от тях са средно или висше образование и  добра професионална реализация в активните си години. С лайкове, шервания и коментари пък откликват приятели на профилите не само от региона, но и от цялата мрежа. Постовете се четат от българи от Америка, Европа и Австралия. Особено се харесват инициативите, които са патриотична насоченост и  посветените на  възраждането на селата.

Веднага след изборите кметът на Свежен Христо Енков припозна социална мрежа като начин на общуване със своите съселяни. По идея на съпругата му Дорте двамата стартираха във фейсбук инициативата "Добро утро, Свежен". Така рано сутрин те се информират какво става във всяко семейство. "Селцето е малко, ние всички се виждаме по няколко пъти на ден. Но въпреки това социалната мрежа е отлична възможност за бърза комуникация", разказва Енков. Свежен наброява едва 120 жители, но през топлите месеци от пролетта до късна есен в него живеят 1000 човека повече. Идват си на село от Карлово, София, Пловдив, дори от Варна. Затова е добре и те, и близките им да знаят какво правим всеки ден, разсъждава управникът.

От първия си работен ден като кмет досега всеки понеделник Христо Енков прави отчет пред жителите на Свежен какво е свършено през изминалата седмица. Той информира подробно за отношенията си с ръководството на община Брезово, в чиято територия е средногорското село, за решенията, на Брезовския общински съвет, които имат отношение към Свежен.

Може би след време историците ще търсят профилите ни във фейсбук, както досега търсят старите хроники, шегуват се фенове на социалната мрежа. Ако е така, профилът на кметството на Свежен ще се окаже изключително ценен източник, както за инициативите на кмета и участието на хората от селото в тях, така и за ежедневието им. В последния си пост Христо Енков припомня, че е време да се плащат данъците. "Започнахме събирането на данъците за 2017-а. Едно малко скучно задължение, но много необходимо, за да можем от постъпленията да изпълним някой от приходите по бюджета", припомня той. По-нататък кметът съобщава, че желаещите да ползват дърва за огрев за следващия сезон, вече могат да направят заявки, като уточнява начина, по който да го направят. Когато излиза в отпуск, Христо Енков обявява точно колко време ще отсъства. Той приканва жителите на Свежен да го търсят, ако има някакъв проблем, независимо че не е на работа.

Истинска атракция е и профилът на Климент. Селото е поне с 1000 жители по-голямо от Свежен, а кметът му Мано Манов още няма 40 години, но пък вече кара пети мандат. Като влюбен в родното си място и Розовата долина млад човек той обедини около себе си млади и стари и заедно работят по възраждането на традициите и развитието на селския туризъм. Текстовете на Мано са кратки. Но затова пък снимките разказват и показват всичко. Зимните обичаи, коледарите и Нова година, пролетните фиести - Заговезни, "Пеперуда", Гергьовден, розоберът, с който препитава по-голяма част от жителите на селото. Възстановките от историята на селото също са във Фейсбук. Последните постове в профила на Климент са от Международните кукерски игри в Солун. Там кукерите на Мано грабнаха първото място. А снимките показват не само дефилето на маските от Стремската долина, но цялото пътуване стъпка по стъпка, та дори забележителностите на Солун.

Миналия ден Мано смени снимката на корицата. Начело на профила грейна снимка на паметника на Васил Левски в Карлово. Промяната е посветена на 144 години от гибелта на Апостола.

Селските кметове овладяха Фейсбук
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4373
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...