вторник, 15 Октомври 2019 20:46 ч.

Силен трус у нас? Може, но не сега

14.06.2017   |   08:01
Прочетена: 1616   |
Коментари: 0
Силен трус у нас? Може, но не сега

Районът около Измир е много сеизмичен. За последните 60 години там са станали седем такива земетресения, две от които са с магнитуд над 7. Разстоянието обаче до нашата страна е над 300 километра. У нас това земетресение е било от 3-4 степен по 12-степенната скала.

Макросеизмичната скала принципно е по-важна. Все пак, за да се оцени явлението, е нужно да бъде видяна и енергията му

Възможно е да се предаде това напрежение насам. Това обаче са процеси, които се случват много бавно. Нужни са години, за да се предаде от плоча на плоча. Може да се активира напрежение в единия край на дадена плоча и да отнеме месеци, докато стигне до другия край на същата плоча. И  у нас може да има такива земетресения, но са нужни години, за да се предаде това напрежение на съседна сеизмична зона. Часовниковата стрелка е много бавна. Натрупването при нас става много бавно - с по 1-2 мм се придвижват блоковете, докато в Егейската зона например - с по 20 мм, а на юг - 35 мм.   

Ние сме се освободили в началото на миналия век от голяма част от напрежението. То се натрупва отново, но много по-бавно при нас. За да се предизвика изкуствено земетресение, са нужни други обстоятелства. 
Съществуват такива установки и експерименти, но за това са нужни мощни геомагнитни лъчения. Тези ефекти имат все пак само пусков характер. Не можеш да подготвиш едно земетресение с антропогенна дейност.

.

Силен трус у нас? Може, но не сега

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...