сряда, 16 Октомври 2019 01:39 ч.

Скоростта на 4G връзката в България е в ТОП 10 в световен мащаб

До края на годината ще покрием 83 процента от територията на страната, казва Стоян Стоянов, старши мениджър Магазинна мрежа във Виваком за зона Юг
08.11.2017   |   16:38
Прочетена: 1038   |
Коментари: 0
Скоростта на 4G връзката в България е в ТОП 10 в световен мащаб

Стоян Стоянов, старши мениджър Магазинна мрежа във Виваком за зона Юг:


-Виваком доказано постига най-бързата интернет връзка през мобилна мрежа. Това сочат резултатите от популярното приложение Speedtest на платформата OOKLA за първите шест месеца на тази година. Какво още да очакват клиентите ви оттук нататък?  

- Пред нас винаги е стояло едно предизвикателство - нашите клиенти да бъдат максимално удовлетворени, което означава, че ние се стремим да им предоставяме най-добрите услуги за постоянно нарастващите им нужди. Плод на нашата цел и труд е и наградата на Ookla, която ни отличава като мобилната 4G мрежа с най-висока скорост за сваляне, базирано на потребителски тестове в този период. 

С гордост можем да заявим, че скоростта на 4G връзката в България е в ТОП 10 в световен мащаб според проучване на международната организация Open signal. До края на годината ние планираме да постигнем 99% покритие по население и 83% покритие по територия на страната на 4G мрежата си. По мое мнение това е голям скок в развитието на мобилния интернет у нас като цяло.

-В тази връзка какви според вас са предимствата на 4G за потребителите? Бихте ли им препоръчали да настроят смартфона си на този режим и защо? 

-Разбира се, че го препоръчвам. Повечето съвременни телефони са настроени автоматично на режим да се свързват с най-бързата мрежа, но всеки потребител може лесно да провери това от менюто си за настройки. С тази технология в момента даваме възможност на 94% от жителите на страната да свалят файлове и сърфират в интернет през мобилното устройство със скорост на download до 112Мbps. С нея всичко се случва по-бързо - отваряне на сайтове, споделяне на информация в социалните мрежи, така популярният live streaming или предаване на живо, гледане на видеа без насичане. Това са основните предимства, които потребителите виждат веднага при използването на 4G.

-При това положение мобилният интернет нe замени ли фиксирания? Какво се случва с бързата връзка с глобалната мрежа у дома или в офиса?

-Въпреки цялото удобство в движение, което дава бързият интернет на телефона или таблета, хората имат нужда от съвсем различна връзка вкъщи или на работното място. Такава осигурява нашата оптична мрежа, с която предоставяме две ключови фиксирани услуги - високоскоростен интернет и интерактивна телевизия. Оптичният интернет предоставя скорости до 900mbps, както и стабилна връзка, която не се влияе от метеорологичните условия. А IPTV не е просто телевизия, която предлага многообразие от жанрове, високо качество на картината във всичките над 220 канала, а телевизия, даваща възможност на клиента да гледа любимото си съдържание в удобен за него момент и превръщаща обикновения телевизор в смарт. Това става благодарение на функциите за пауза, превъртане, гледане на архив и поръчване на съдържание по избор. За региона, който отговарям, градовете, предлагащи оптична връзка на своите клиенти, са гр. Пловдив, гр. Стара Загора, гр. Пазарджик, гр. Смолян и гр. Кърджали, а за останалите градове предоставяме алтернативни решения със същото качество.

-Какви са тези алтернативи?

-Стъпката, която пое компанията, е това да осигури възможност на 6 милиона души освен на мобилен, но и на домашен интернет със скорост над 100Mbps, чрез новата ни услуга mobix, която стартира от началото на лятото. Тя позволява ползването на бърз интернет в над 992 населени места със скорост до 112mbps, като в комбинация с нашата мобилна и или сателитна телевизия това се превръща в перфектно решение за всяко едно домакинство в страната.

-Коледа наближава и това е активен сезон за магазините. Как се готвите за него? Какво ще предложите на клиентите тази година?

-Вече стартираха промоционалните ни предложения за най-предпочитаните планове от тарифната линия за мобилни услуги Смарт. Добавихме още повече минути за разговори и мегабайти за сърфиране, както за България, така и в роуминг за страните от ЕС. А още по-хубавото е, че те ще са валидни за целия двугодишен срок на договора. Портфолиото от HD канали в интерактивната ни телевизия също се увеличава. Очакват ни и още хитови модели смартфони, които ще предложим на нашите потребители съвсем скоро. Сега е едва ноември, така че изненадите тепърва предстоят. Съветвам потребителите да посещават магазините ни и да питат за новостите, защото със сигурност ще намерят подходящ подарък за себе си или близките хора за предстоящите празници.

-Като споменахте посещение на магазин, вие работите директно с хиляди клиенти всеки месец. Какви са вашите наблюдения относно профила на потребителите в България? Променят ли се изискванията им и как?

-Пазарът е изключително динамичен и конкурентен, клиентите стават все по-взискателни, знаещи и очакващи от продукта и услугата, която ние им предоставяме. Този факт предопределя и голяма част от нашите усилия да бъдат насочени към повишаване на знанията и уменията на служители ни с цел по-доброто клиентско изживяване, професионален подход и максимално задоволяване на нуждата на всеки клиент.

-Ако вземем едно средностатистическо семейство, което посети магазин на Виваком - ще открие ли по нещо за всеки? Вие какво бихте им препоръчали?

-Нашите търговци винаги се стремят да търсят индивидуалната нужда на всеки клиент и да предложат продукт или услуга конкретно за нея. Така печелим истински лоялни клиенти, което е най-ценно за компанията ни. За да отговоря на въпроса, ще изходя от нуждите на моето семейство и бих предложил: за нежната половинка от семейството препоръчвам смартфон с елегантен дизайн, цвят различен от черния, камера поне 12Mps, с ярък и голям дисплей. За мъжа освен големия дисплей важна черта е процесорът - добре е да е 8-ядрен, както и голям капацитет на батерията. Тарифният план, който ще предложа, е Smart с неограничени минути, минимум 18 000 МВ, за да могат да общуват и сърфират свободно не само в България, а и в целия Европейски съюз. Да не забравяме, че с този план потребителите получават включена мобилна телевизия с 50 канала с услугата TVGО, както и 128GB облачно пространство, за да могат да съхраняват всички свои снимки и файлове на скрито и защитено място, без това да изчерпва от паметта на телефоните им. За да се насладят максимално на малкото си свободно време и да не се страхуват от това дали ще изтърват любимото си предаване или филм, ще предложа интерактивна телевизия с над 160 канала и скорост на интернет до 100 Mpbs. За най-малкия член за семейството предлагам таблет на марка с доказано качество, за да може да се учи, докато се забавлява с избрани игри и приложения от Vivaapps и да гледа любимите си филмчета през мобилната телевизия на Виваком. В зависимост от възрастта на детето бих препоръчал и детски часовник - модерен за хлапето и много полезен за мама, защото показва локация, има възможност за спешни обаждания и други ключови функции за безопасност.

-Вече стана ясно какво предлага Виваком на своите клиенти. А какво дава компанията на служителите си?

-Виваком, като един от най-големите работодатели в България, следва една ясна и печеливша стратегия  - да инвестира сериозно в най-ценния си ресурс - човешкия капитал. Защото най-добрият кадър за една компания е този, който е възпитан с нейните изисквания, ценности и цели. Голяма част от моите колеги, както и аз самият, сме започнали своя професионален път от най-ниското стъпало, като стъпка по стъпка сме достигнали до позициите, които заемаме в момента. Затова бих препоръчал компанията и като добро място за професионално развитие - за хората, които искат не просто работа, а кариера, която ги удовлетворява и мотивира.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...