петък, 28 Февруари 2020 23:51 ч.

Славчо Атанасов: Истанбулската конвенция е красив бонбон с отровен плод

Делим се на власт и опозиция и превръщаме борбата срещу престъпността в борба помежду си. Грешим!
15.01.2018   |   09:40
Прочетена: 1701   |
Коментари: 0
Славчо Атанасов: Истанбулската конвенция е красив бонбон с отровен плод

  Галя Георгиева


Славчо Атанасов, народен представител от Обединени патриоти, бивш кмет на Пловдив.    


- Г-н Атанасов, защо Истанбулската конвенция предизвика такъв спор в обществото ни?

- Защото е спорен документ. В който самият Европейски съюз е разделен - 16 от европейските държави не са ратифицирали Истанбулската конвенция. Ако трябва да я определя - конвенцията прилича на един красив бонбон, в който обаче има отровен плод.

Да, категорично съм „за“ засилване на мерките за защита на жените от насилие. Това е безспорно за всички. Не вярвам да има човек, който да оправдава насилието. Но в конвенцията има текстове, които на практика оспорват безспорното и правят опит за въвеждането на трети пол - т. нар. социален пол. Самият Бог е създал два пола - мъжа и жената. И това не са единствено християнски ценности. Такива са постулатите на исляма, на будизма.

- Да, но Истанбулската конвенция бе определена от нейните противници не просто като спорна, но и като опасна. Защо?

- Защото отваря опасно врата към следващото, а то е признаването на еднополовите бракове.

- В Холандия и Дания тези бракове са признати.

- Всяка една държава действа според манталитета си, морала си, според националните си традиции и има право да преценява кое е добро за нея и кое не. Повечето държави в Европа и света обаче категорично се противопоставят на еднополовите бракове. Защото най-важното нещо за една държава са нейните деца. Аз задавам въпроса: Как би било възпитано едно дете в един еднополов брак?

Та ние ще му объркаме изцяло понятията кой е майка му, кой баща му. Тук в никакъв случай не искам да ограничавам правата на всяка една личност. Всеки има правото да се самоопредели. Но тук става дума за нещо изключително сериозно - за законодателен процес. Един закон винаги работи за мнозинството. А според всички изследвания българинът е категорично против еднополовите бракове.

Така че аз като представител на патриотична формация категорично защитавам ценностите на българина - утвърждавани в течение на векове.

- България бе разтърсена от убийства само в първите 8 дни от началото на новата година. Много се изговори за престъпността у нас. Смятате ли, че битката с престъпността е кауза пердута?

- Според мен е сбъркан подходът, с който ние тръгваме към решаването на проблема. През всичките тези години на прехода сме се делили в зависимост от това кой е на власт и кой е в опозиция. И взаимно сме се обвинявали, превръщайки борбата срещу престъпността в борба помежду ни. Когато левицата е била на власт - за престъпленията ги обвинява десницата. И обратно. А престъпността няма цвят.

Тя не е нито лява, нито дясна. И в това е нашата голяма грешка. И огромната вина на политиците, защото ние не се обединяваме, а винаги се делим. Нима при управлението на БСП нямаше знакови убийства? Или сега? Единственият начин да се преборим с престъпността е да застанем заедно срещу нея. Защото престъпността разяжда държавата.

И което е много опасно - гражданите се обезверяват, спират да вярват в институциите. Защото за да има ред и законност, трябва да има справедливост. А за да има справедливост, хората искат престъпниците да бъдат там, където им е мястото.

Отново ще повторя - единственият начин да противостоим ефективно на престъпността е да бъдем заедно - не да се делим на управляващи и опозиция. В крайна сметка ние всички сме от едната страна на барикадата. Вижте държавите с най-ниско ниво на престъпност в света - Финландия, Швеция, Швейцария, Япония, Португалия, Чехия, Латвия.

Там има единство на обществото и политическите партии не се обвиняват взаимно една друга, а работят заедно по този проблем. И когато стане инцидент или престъпление, всички виждаме как цялото общество настръхва и застава единно срещу деянието.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...