сряда, 21 Ноември 2018 17:58 ч.

Славчо Атанасов: Подозирам огромна измама с бензина и нафтата

Време е ДКЕВР да регулира и цените на горивата, смята бившият кмет на Пловдив, а сега депутат от Патриотичния фронт
18.11.2014   |   09:50
Прочетена: 3652   |
Коментари: 27
Славчо Атанасов: Подозирам огромна измама с бензина и нафтата
Снимка: Славчо Атанасов

-Г-н Атанасов, първите дни в парламента захапахте с вицепремиера Екатерина Захариева за непочистените магистрали. Имате ли вече питания и към новото правителство?

-Имам питания, това е част от работата на народния представител. Подготвил съм два много важни за Пловдив въпроса, които влизат на парламентарния контрол в петък. Първият ми въпрос като народен представител е за бъдещето на стадион „Пловдив“, защото това е болна тема за повечето ни съграждани. Знаете, ние сме спортен град, оттук са тръгнали не един олимпийски и световен шампион. Затова аз отправям въпрос към министъра на финансите Владислав Горанов за отпускане на целева субсидия за довършването на стадион „Пловдив“. Ако помните, още като кмет аз започнах процедурата по връщането на собствеността на стадиона, направихме техническа експертиза, която показа, че съоръжението е в добро състояние и може да бъде завършено. Сумата, която е необходима, е около 20 милиона лева. Авторът на комплекса - архитект Валентин Маринов, има проект за довършването му. В момента стадионът е изграден на 60 процента, може да отговори на изискването 75 процента от местата да бъдат покрити с козирка, а капацитетът е 57 000 места. Тук се намира и най-бързата в света лекоатлетическа писта, на която Ивет Лалова постигна феноменалния резултат от 10.77 секунди на сто метра. Стадионът е част от завършен спортен комплекс с нужната инфраструктура, зали за други спортове, тенис кортове и други. Пловдив предлага достатъчна и на ниво хотелска база, има действащо и модерно летище в близост, намира се близо до столицата, а с техническите си показатели стадионът изпълнява изискванията за провеждането на футболни срещи на ниво осмина финали за Евро 2020 година и може да се модернизира по изискванията на ФИФА и УЕФА за около 20 милиона лева. Ако помните, Симеон Дянков имаше идея да строи нов национален стадион за 150 милиона. Според мен това е абсолютно ненужно. Като кмет направих една кръгла маса с фенклубовете на футболните отбори на национално ниво и те всички приеха идеята стадион „Пловдив“ да бъде довършен и да стане втори национален стадион на България. Това е и моето виждане, затова питам министър Горанов какво е неговото виждане по този въпрос.

-Това ли е най-важният проект на Пловдив?

-Това е един от важните проекти на Пловдив. Чета днес (вчера, б. ред.) във вестник "Марица", че общината нямала пари за проекта Модър-Царевец. Пари за този обект аз бях подсигурил в споразумението с Министерски съвет за приемането на софийските боклуци. Там сумите бяха определени точно за такива стратегически за Пловдив инфраструктури и Модър - Царевец беше на второ място, веднага след почистването на река Марица. Иван Тотев обаче веднага след като стана кмет, с решение на Общинския съвет пренасочи парите за асфалтиране на части от няколко булеварда, а сега се чуди откъде да намери средства за този истински важен за града проект.

Отправям и друг въпрос към здравния министър Петър Москов. Става дума за Центъра за кожно-венерически заболявания, който обслужва не само Пловдив, но и Смолянска и Хасковска област. В момента центърът не може да работи, защото финансирането е недостатъчно, а самоиздръжката му е невъзможна. Това е лечебно заведение на 70 години, има 6 лаборатории и е от изключително важно социално значение. Знаете, че най-компактното ромско население на Балканите е тук, в Пловдив, а ролята на центъра е именно в диспансеризацията и профилактиката на заболяванията. Общината мисли да го закрива и да го мести като отделение в МБАЛ „Свети Пантелеймон“, което на практика ще заложи бомба в този сектор и можем да очакваме сериозни нива на заболеваемост, не дай боже и тежки епидемии. Затова питам министъра какво е виждането на държавата за развитието на дерматовенерологичната помощ у нас и ще бъде ли променен начинът на финансиране на тези заведения, като например общините бъдат задължени да участват във финансирането.

С какви чувства подкрепяте кабинета? Като кмет бяхте сред най-големите противници на Бойко Борисов.

-С отговорност към България. Съвсем не е пресилено. Най-катастрофално за страната щеше да бъде да отидем на избори още тази зима, което щеше да е изключително лош сигнал както за инвеститорите, така и за бизнеса, и за обикновения българин. Това би означавало, че политиците не са си научили урока при тази задача, която ни поставиха избирателите - 8 партии да са в българския парламент. ГЕРБ безспорно са първа политическа сила, но народът не иска те да управляват безконтролно държавата както беше в първия мандат на Борисов. Знаете там какви извращения се получиха с властта. Абсолютната власт развращава абсолютно.

-Спазвате ли дисциплината в парламентарната група?

-Да, във всяка организация трябва да има дисциплина, не само в парламентарната група.

-Питам заради скандала с Велизар Енчев. Спретнахте ли му другарски съд, задето не подкрепи правителството?

-Не искам да боравя с тази терминология. Няма другарски съд. В тази група всички сме личности и никой не е ограничен да изказва мнението си, но когато се вземе общо решение на групата, то трябва да се изпълнява. В противен случай настъпва хаос и няма да седим сериозно пред избирателите.

-Настанихте ли се вече в София, някои депутати са недоволни от предоставените им жилища?

-Аз не съм човек с големи претенции, настаних се във ведомствен апартамент в Красно село. Може да звучи странно, но макар да съм в София едва две седмици, Пловдив вече страшно ми липсва. Стигнал съм до извода, че трябва да напуснеш Пловдив, за да разбереш, че все повече го обичаш.

-В кои комисии влязохте, какво работите там? 

- Аз съм член на енергийната комисия и на тази за регионалното развитие. И понеже чувството ми за справедливост е много изострено, подготвям още едно питане, което касае всички ни. На световните пазари за четири месеца петролът е поевтинял с 35 долара. В България обаче бензинът поевтиня едва с 20 стотинки. Е, питам аз, по какъв начин се формира цената на горивата у нас и кой контролира тези процеси. Или някой тайно ни мами и си слага каквито си иска цени на бензина и дизела. Това по същество е и парламентарното ми питане - как в крайна сметка държавата наблюдава и контролира цената на бензина?

ДКВЕР следи за цените на тока, водата и газта, за бензина и дизела обаче такъв контрол няма. Моята идея е на регулатора да бъде вменено да следи също и цените на тези течни горива. Защото е абсурдно в силните икономики бензинът да поевтинява, а в бедна България това да не се случва, след като слабата ни икономика и ниският ни стандарт на живот са изключително чувствителни на всяко поскъпване. Ценообразуването на бензина трябва да се контролира от държавата, защото това е стратегическа суровина.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7369
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...