сряда, 16 Октомври 2019 01:45 ч.

След концерт: Старица целува ръка на Румен Родопски

Единственото мъжко родопско трио празнува в Хисаря 20 години на сцената
17.12.2017   |   09:25
Прочетена: 1002   |
Коментари: 0
След концерт: Старица целува ръка на Румен Родопски


Успешна, здрава и ползотворна година изпраща единственото мъжко родопско трио, създадено през 1997 година от именития родопски певец Румен Родопски. Вече 20 години формацията е на професионалната сцена с много записи и изяви. За предстоящите Коледно-Новогодишни празници триото се подготвя да отбележи кръглата годишнина, с поредица от участия в  Хисаря, където с превъзходните си песни ще забавляват курортисти от цялата страна. Днес съставът на триото е Румен Родопски, Валентин Манов и Милен Хунев, а в първия му вариант, в годината на създаването, участва и гласовитият родопски певец Любомир Петов от Асеновград. Заедно правят поредица от записи за фонда на Българското радио с гайдаря Атанас Тодоров, които са издадени в самостоятелен компактдиск.

Създателят Румен Родопски признава, че участията през последните години са значително по-малко. Ала  миналата година за Коледните празници са имали възможност да изнесат едночасов концерт на сцената пред община Пловдив като подарък към пловдивчани. А сега ще свирят в Хисаря по покана на големи хотелски комплекси. Неговите партньори на сцената са също с родопска закваска, Валентин е от Скобелево, община Родопи, а Милен е от Лъки. Често гост с изявите на формацията през последната година е и младата родопска певица Диана Манова.

Румен признава, че са имали незабравими преживявания. Веднъж запели „Девойко мари хубава“ и всички гости по масите станали прави и започнали да пеят с тях. Друг път възрастна жена след концерт дошла да му целува ръцете, че с песните я върнал в младостта. Скоро пели на юбилейно честване в село Устина и всички гости се изредили да им благодарят за истинските и неподправени песни, с които им изпълнили сърцата.

Румен Родопски е от тези певци, които не могат без селския дух, труд и уют. Сам си отглежда картофите, коси си ливадите, а и млякото за семейството си добиват сами от кравата, която отглежда със съпругата си Албена.   

Неговата многолюдна фамилия се е преселила от родопската махала Треве до Баните в карловското село Христо Даново през 1960 г., за да търси препитание.

В неговото семейство всички са научени на труд и честност от родителите си Стайка и Огнян, които са били за пример в Христо Даново. Шест деца са отгледали, три сестри и трима братя, от които всички свирят и пеят. Неслучайно и до днес им се носи името - пеещата фамилия. От сестрите най-изявена е Савка, която завършва Музикалната академия в Пловдив и сега има школа за народно пеене в Доспат. Братята му Борис и Камен са също музиканти, свирят на кларинет и акордеон и са  част от семейния оркестър „Родопски извори“.

Певецът се прочува с хита  „Юначе лудо и младо“

Талантът на Румен Родопски е забелязан първо на Републиканския фестивал на художествената самодейност в края на 60-те години. После пее на Копривщенския национален събор, където го отличават със златен медал. Точно оттам музикалните редактори и продуценти в радиото го канят за запис със Странджанската група на Стоян Величков. Тогава записва и хитовите си песни „Юначе лудо и младо“, „Мари моме, малка моме“, „Разболял се е Николчо“, „Пиленце, постро славейче“... В Радио Пловдив записва дуети с певеца от Давидково Апостол Ташев, в съпровод на известния гайдар от Соколовци Стефан Захманов. Годината, когато прекрачва прага на студиото, е 1979 г. Оттогава песните му разказват мигове от поетичния свят на родопчанина.  

Родопската песен го отвежда и до големите международни сцени с група „Балкана“, след това с формация „Балкански гласове“, заедно с Татяна Сърбинска, Трио „Българка“ и Донка Колева. Стотици пъти е бил на една сцена с Валя Балканска, Надежда Хвойнева и Бойка Присадова. Досега не е пропускал участие на Роженския събор, както и да стори поклон на родната си Родопа планина с песен. Продължава да създава нови и нови песни в дует със сестра си Савка Сариева.

 

 

След концерт: Старица целува ръка на Румен Родопски

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...